h i r d e t é s

Az elmúlt négy évben még rosszabb lett a helyzet Magyarországon

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Az elmúlt négy évben még rosszabb lett a helyzet Magyarországon

2022. július 04. - 09:28

Gwendoline Delbos-Corfield tavaly Magyarországra látogatott egy európai parlamenti delegáció vezetőjeként. Most szakbizottság elé egy javaslatot terjesztett, ami a 2018-as Sargentini-jelentés folytatásának tekinthető.

Forrás: Orbán Viktor Facebook oldala

Az előterjesztésben felszólítják az uniós tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanácsot, hogy az elmúlt négy év fejleményeit is figyelembe véve gyorsítsa fel a korábban Magyarország ellen indult hetes cikkely szerinti eljárást, mivel úgy látják, a magyar kormány ebben az időszakban folyamatosan aláásta az uniós alapértékeket.

Nemzetközi és európai intézmények beszámolói alapján szóba kerül a jelentésben az alkotmányos rendszer működése, az igazságszolgáltatás függetlensége, a korrupció, az adatvédelem, a véleménynyilvánítás szabadsága, a tudományos, az egyesülési és a vallásszabadság, az egyenlő bánásmódhoz való jog, a kisebbségek, a migránsok és menedékkérők jogai, valamint a gazdasági és szociális jogok – számolt be a Népszava.

A 2018-ban elfogadott Sargentini-jelentés óta több, a szerzők szerint aggályos pont is kiemelhető a magyar rendszerben: 

többek között a veszélyhelyzet határozatlan idejű meghosszabbítása, a Pegasus kémprogram felhasználása, a Kúria elnökének megválasztása, a KESMA nevű kormánypárti médiabirodalom, a Magyar Tudományos Akadémia és a Színház- és Filmművészeti Egyetem autonómiájának csorbítása illetve a kormányfüggetlen civilekre nehezedő nyomás

– írja a lap.

A jelentés szeptemberben kerülhet az Európai Parlament elé. (atv.hu)