h i r d e t é s

Az EU-ban a legmagasabb átoltottsággal rendelkező országában is épp most robban be az omikron-hullám

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Az EU-ban a legmagasabb átoltottsággal rendelkező országában is épp most robban be az omikron-hullám

2021. december 26. - 10:39

A koronavírus omikron variánsa okozza az új fertőzések többségét Portugáliában, ahol szombaton már a harmadik napja 10 ezer fölött volt az egy nap alatt diagnosztizált új esetek száma.

A kép illusztráció! - Forrás: MTI/Krizsán Csaba

Becslések szerint az új esetek több mint 60 százalékát az omikron variáns okozza, miközben az elhalálozások és az intenzív osztályra kerülők száma nem emelkedik - közölték az egészségügyi hatóságok.    

A 10 millió lakosú Portugáliában az utóbbi 24 órában 10 016 új fertőzöttet találtak, és a koronavírussal összefüggésben tíz halálesetet regisztráltak. Pénteken az új esetek száma 12 943 volt, ilyen magas számot tavaly január vége óta nem jegyeztek fel.    

Az ország koronavírus elleni átoltottsága kiemelkedően magas, 87 százalék körüli. Az új omikron variáns miatt bezárták a bárokat és a szórakozóhelyeket, rendezvényeken csak negatív vírusteszt felmutatásával lehet részt venni. Az év végi ünnepek alatti összejövetelek után a hatóságok igyekeznek csökkenteni a kontaktusok számát, ezért január első hetére elrendelték a távmunkát és meghosszabbították az iskolákban a téli szünetet.

Portugália hónapok óta az élen áll a teljes átoltottság terén az egész EU-ban, éppen ezért is kifejezetten érdekes, hogy az omikron variáns által okozott újabb hullám a fertőzésszám tekintetében már a második legmagasabb hullám az országban. Megnyugtató ugyanakkor, hogy a kórházban kezeltek száma nem emelkedett még látványosan. (MTI) / Portfolio