h i r d e t é s

Az Információs Hivatalnak nem volt feladata Szájer József megfigyelése

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Az Információs Hivatalnak nem volt feladata Szájer József megfigyelése

2020. december 30. - 12:48

A Külgazdasági és Külügyminisztérium polgári hírszerzésért felelős államtitkára nyilatkozott a Szájer-botrány kapcsán.

Szájer József - Fotó: Emilie Gomez / Urópai Parlament

Vargha Tamás államtitkár Spirit FM Exkluzív című műsorában beszélt többek között a Szájer-botrányról, illetve kitért a hazai hírszerzés felelősségére is az ügyben.

"Nincs szerepe a magyar polgári hírszerzésnek egy európai parlamenti képviselő sem átvilágításában, sem megfigyelésében, sem követésében. Ez nem feladata az Információs Hivatalnak" – mondta Szájer József botránya kapcsán Vargha Tamás.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium polgári hírszerzésért felelős államtitkára elmondása szerint az Európai Parlament biztonsági szolgálatának lenne ez a feladata. Vargha Tamás közölte azt is, hogy ha egy ellenérdekelt szolgálat a magyar külképviseleteket megkörnyékezi, akkor van a magyar polgári hírszerzésnek feladata. 

Szájer József november 27-én Brüsszelben részt vett egy 25 fős szexpartin, amelynek belga rendőrök vetettek véget a karantén szabályok megszegése miatt. A belga ügyészség közlése szerint a politikus a helyszínről az épület ereszén menekült, de a végül elfogott EP-képviselő hátizsákjában kábítószert találtak. Szájer József már korábban lemondott az EP-mandátumáról, de csak a rendőrségi rajtaütés után derült ki, hogy emiatt.

A botrány kirobbanását követően Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is arról beszélt, hogy az általa felügyelt Információs Hivatalnak nincs hatásköre az ilyen ügyekben. Kijelentette, hogy minden kétséget kizáró információ nem áll a birtokában, de találgatások és félinformációk vannak arról, hogy volt-e a Szájer-ügyben "titkosszolgálati operáció". (nepszava.hu)