h i r d e t é s

Az ombudsman szerint valami nincs rendben a felsőoktatási felvételikkel

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Az ombudsman szerint valami nincs rendben a felsőoktatási felvételikkel

2016. március 17. - 12:38
0 komment

Az ombudsman szerint túl szorosak a felvételi határidők, ezért nincs lehetőség rendes jogorvoslatra, ha valaki fellebbez - írja a HVG.hu.

verespgsz-buj.hu

Az alapvető jogok biztosa szerint nincsenek összhangban az egyetemek és főiskolák oktatásszervezési ciklusaival azok a határidők, amelyeken belül el kell bírálni a felsőoktatási felvételi eljárással összefüggő jogorvoslati kérelmeket. Ez akadályozza, hogy egy sikeresen fellebbező diák még a képzési időszak kezdete előtt beiratkozhasson.

Az ombudsman hivatala csütörtökön az MTI-vel azt közölte: Székely László a szaktárcától kért intézkedést, mert szerinte a jelenlegi határidők és a meglévő infrastrukturális feltételek akadályozzák a felsőoktatáshoz való hozzáférést és a tartalmi jogorvoslatot.

Az alapjogi biztos a felvételizők tisztességes eljáráshoz és jogorvoslathoz való jogának érvényesülése, az intézményi gyakorlat megismerése és feltárása érdekében indított hivatalból vizsgálatot, ennek keretében húsz felsőoktatási intézmény rektorát kereste meg.

A közleményében felidézték, hogy az ombudsman korábbi vizsgálatai során is problémásnak találta a felvételi eljárás jogorvoslati kérelmeinek elbírálásához szükséges törvényi határidőket. Mire ugyanis a jogorvoslati eljárásban megszületik a diák számára kedvező döntés, már az utólagos beiratkozás időszaka és a tárgyfelvétel is lezajlott, közben pedig elkezdődött a tanév. 

Jelezték: az általános felvételi eljárásban a jogorvoslati kérelemről másodfokon az emberi erőforrások minisztere dönt, és az ombudsmani vizsgálat kezdetekor hatályos szabályok értelmében ennek határideje november elejére esett. 

Kitértek arra is, hogy az ombudsmani vizsgálat még tartott, amikor egy törvénymódosítás a szaktárca rendelkezésére álló 40 napos határidőt 5 nappal csökkentette, és - szemben a korábbi szabályozással - már nincs lehetőség a határidő meghosszabbítására sem. 

Székely László jelentésében rámutatott arra, hogy ez a módosítás szükséges, de nem elégséges megoldás a jogalkotó által is felismert probléma kezelésére. Az egyetemeken és főiskolákon ugyanis az utólagos regisztrációra, illetve beiratkozásra október első hetében, néhány intézményben kivételesen október második hetében adnak lehetőséget, vagyis a fellebbezési kérelmet benyújtó hallgató nem kezdheti meg időben a tanévet. 

A jelentés szerint a hallgatók jogorvoslathoz való jogát tartalmi értelemben kiüresíti, hogy ma a fellebbezés lehetősége csak formálisan biztosított, a hallgató ugyanis még akkor se tud időben beiratkozni, ha az ügyét a határidőn belül bírálják el. 

Az ombudsman arra is felhívta a figyelmet: a visszás helyzet orvoslása alól nem adhat felmentést az a tény, hogy az összes felvételizőhöz képest minimális azok száma, akik esetében végül másodfokon eredményesen végződik a jogorvoslati eljárás. A hatékonyság növelését segítheti elő ugyan, hogy 2016. január 1-jétől az Oktatási Hivatal vette át a feladatot, de a kérelmek gördülékeny elbírálásához további intézkedések szükségesek. 

Az alapvető jogok biztosa kezdeményezte az emberi erőforrások miniszterénél, hogy a szabályozás megfelelő módosításával tegyen további lépéseket a felsőoktatási felvételi eljárás jogorvoslati határidőinek csökkentése érdekében, valamint gondoskodjon arról, hogy biztosítottak legyenek a jogorvoslati kérelmek hatékony elbírálásához szükséges feltételek.

 

MTI / hvg.hu