h i r d e t é s

Az összes fafaj egyharmada a létezés határait súrolja

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Az összes fafaj egyharmada a létezés határait súrolja

2023. május 13. - 17:44

Egyes fafajokból már csak egyetlen ismert egyed maradt!

Még a legigénytelenebb fás szárú növényeink is nagy bajban vannak, márpedig egyes fajok elvesztése nemcsak a helyi erdőket veszélyezteti, hanem egész ökoszisztémákat fenyeget – írja a 24.hu.

Egy 2021-es felmérés szerint az összes fafaj egyharmada a létezés határait súrolja. Ez 17.500 egyedi, veszélyeztetett fafajt jelent, ami több mint kétszerese a veszélyeztetett emlősök, madarak, kétéltűek és hüllők számának. Egyes fafajokból már csak egyetlen ismert egyed maradt. Ilyen  például a mauritiusi magányos pálma, a Hyophorbe amaricaulis.

Egy tanulmányban a kutatók arra figyelmeztettek, hogy ennek rendkívül komoly következményei lehetnek, amit 20 ország 45 tudósa is alátámasztott.

Milyen hatással lesz ez a gazdaságunkra, megélhetésünkre és élelmiszereinkre?

  • Gyümölcseink nagy része fákon terem, ahogy számtalan gyógyszeralapanyag is.
  • A fejlődő világban 880 millió ember támaszkodik tűzifára fűtőanyagként, és 1,6 milliárd ember él erdők 5 kilométeres körzetében. Az erdők a háztartások jövedelmének akár 25%-át is jelentik.
  • Bizonyos fáknak szellemi vagy kulturális jelentése is van, így a fafajok kipusztulásával az adott kulturális örökség is elveszik; ilyenek például a sárkányvérfák vagy a baobab fák.
  • Ráadásul minden fán hemzsegnek az egy- és többsejtű életformák: növények, gombák, baktériumok és állatok, azaz egy fa kivágásával ezek mindegyike elpusztul.

Nagyon fontos elmondani azt is, hogy egyes fafajok egyedi kölcsönhatásokat biztosítanak, és nem helyettesíthetők más fajokkal, mint például a sárkányvér fák (Dracaena cinnabari), amelyek számos más fajnak adnak otthont, melyek tőlük függenek. Tehát egyetlen faj kihalása hatalmas dominóeffektust okozhat minden másban, ami kölcsönhatásba lép vele.

Az erdeinkre támaszkodó fajok száma 1970 óta mintegy 53 százalékkal csökkent, és világszerte egyre több erdő mutatja a növekvő stressz jeleit.

A fák a Föld talajával, légkörével és időjárásával is összefonódnak, hiszen tisztítják a levegőt, oxigént termelnek, és a víz körforgásában is szerepet játszanak.

Ha túl sok fát veszítünk el, bolygónk szén-, víz- és tápanyagciklusa összezavarodik.

A fák sokféleségének elvesztésével az összes élőlény sokféleségét elveszítjük.

Több mint 100 fafaj már kihalt a vadonban, és évente több milliárd fa pusztul el, ezért nagyon sokat kell még tennünk a fák érdekében. (Agroinform)