h i r d e t é s

Az Osztrák Néppárt elvesztette abszolút többségét az alsó-ausztriai tartományi választáson

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Az Osztrák Néppárt elvesztette abszolút többségét az alsó-ausztriai tartományi választáson

2023. január 30. - 06:03

A szövetségi szinten kormányzó konzervatív Osztrák Néppárt elvesztette abszolút többségét a vasárnap tartott alsó-ausztriai tartományi választás előzetes eredményei szerint, míg a jobboldali Szabadság Párt történelmi sikert aratott. 

Johanna Mikl-Leitner - Forrás: Facebook - Johanna Mikl-Leitner

"Az FPÖ-nek sikerült a tartományi választást szövetségi voksolássá változtatnia" - jelentette ki Johanna Mikl-Leitner, Alsó-Ausztria befolyásos néppárti kormányzója, akinek korrupciós vizsgálatok és a globális válságok által gyengített pártja a 2018-as voksoláshoz képest mintegy tíz százalékpontot veszített támogatottságából és 1945 óta a legrosszabb tartományi eredményét érte el 39,94 százalékkal. Az ÖVP ezzel elveszítette abszolút többségét a tartományi parlamentben. Mikl-Leitner ugyanakkor kizárta a lemondását.

Az FPÖ a voksok 24,19 százalékát szerezte meg, ami a legjobb eddigi eredménye Alsó-Ausztriában. Udo Landbauer, a Szabadság Párt tartományi vezetője azzal kampányolt, hogy véget kíván vetni az ÖVP évtizedes kormányzásának Alsó-Ausztriában. Landbauer emellett a szövetségi szinten Karl Nehammer kancellár vezette Osztrák Néppártot hibáztatta a menedékkérők számának tavalyi ugrásszerű növekedéséért.

A harmadik helyre lecsúszott szociáldemokrata SPÖ a voksok 20,66 százalék szerezte meg és a néppárthoz hasonlóan történetének legrosszabb tartományi eredményét érte el. Negyedik és ötödik helyen a Zöldek és a liberális NEOS végzett 7,58, illetve 6,67 százalékkal.

A kampányt jelentős részben olyan kérdések határozták meg, mint az infláció, a környezet- és klímavédelem, valamint a bevándorlás.

A választási részvétel 71,52 százalék volt, míg a 2018-as voksoláson a szavazásra jogosultak 66,56 százaléka járult az urnák elé a tartományban.

A végleges eredményeket legkésőbb keddig ismertetik. (MTI)/Infostart