h i r d e t é s

Az OVF szerint egyelőre nincs jele a Sajó szennyezettségének Magyarországon

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Az OVF szerint egyelőre nincs jele a Sajó szennyezettségének Magyarországon

2022. március 15. - 13:29

Hazánkba a folyó vize 7-8-szoros hígításban érkezik a feltételezett szennyezett területhez képest. Korábban Orosz Örs felvidéki magyar jogvédő aktivista számolt be arról, hogy a megengedett mennyiségnél mintegy 187-szer magasabb értéket mutat a Sajóban mért arzén.

Fotó: Orosz Örs/Facebook

Az eddigi mérések nem igazolták, hogy a Sajó vize szennyezett lenne, de a vizsgálatok továbbra is tartanak - mondta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője hétfőn az MTI-nek annak kapcsán, hogy sajtóhírek szerint valamilyen szennyezőanyag került a vízbe a folyó szlovákiai szakaszán.

Siklós Gabriella elmondta, a szakemberek azonnal megkezdték a méréseket Miskolcnál és Sajópüspökinél, és ezek nem igazoltak szennyeződést a vízben; a folyó vizének Ph- és oldott oxigén vizsgálata szerint mindkét mérés eredménye határértéken belül van.

Hozzátette: a vizet fémekre is vizsgálják, ezek eredményére még várnak.

Elmondta azt is, hogy a Miskolci Vízügyi Igazgatóság szakemberei a Sajó szlovákiai szakaszán is dolgoznak, és a folyón felfelé haladva is méréseket végeznek. A szlovákiai Rozsnyón semmilyen szennyeződés jelét nem látták, sem szaghatást, sem halpusztulást, sem más, szemmel láthatót nem tapasztaltak, ami szennyezésre utalhatna - emelte ki a szóvivő.

Siklós Gabriella hozzátette: Magyarországra a Sajó vize 7-8-szoros hígításban érkezik a feltételezett szennyezett területhez képest, de - mint mondta - az jó jel, hogy a víz Ph- és oldott oxigén mérései határértéken belül vannak.

Korábban Orosz Örs Nyitra megyei képviselő, felvidéki magyar jogvédő aktivista számolt be arról, hogy a megengedett mennyiségnél mintegy 187-szer magasabb értéket mutat a Sajóban mért arzén. (Népszava)

 

Sokkal nagyobb a Sajó szennyezésének mértéke, mint eddig sejtettük

Az ügy szombati kipattanása óta rengeteg új dolgot megtudhattunk, egyik rosszabb, mint a másik. A szennyezés már hetek óta zajlik és február vége óta megy a sumákolás. Elképesztő, hogy ez megtörténhet ma Európa közepén.

A részletekről ismét Orosz Örs számolt be a Facebookon.

"Kapaszkodjatok meg, itt a Sajó folyó hivatalos szlovák vízvizsgálatának első eredménye. A mintavétel már február 24-én megtörtént, azóta megy a sumákolás. Naponta 2,4 tonna szennyeződés kerül a folyóba.

A táblázat utolsó 3 oszlopát kell nézni. Az első oszlop (nad zdrojom) a Sajó tiszta vizében mért eredményeket mutatja a szennyezés feletti szakaszon. A második (zdroj) magát a befolyó szennyezett vizet, a harmadik (pod zdrojom) pedig a Sajó szennyezés alatti szakaszát. Csak egy adatot emelnék ki, az Arzént (As), arról mindenki pontosan tudja, hogy mérgező, konkrétan a legmérgezőbb természetben előforduló félfém.

A szennyvízben mért Arzén 187x nagyobb értéket mutat, mint a Szlovákiában megengedett mennyiség, és 2600x többet a Sajó tiszta vizénél.A folyóba keveredve, felhígulva pedig 21x magasabb értéket produkál, mint a szennyezés előtti állapot.Külön köszönöm Varga Tibornak (Csucsom), aki egyébként horgász, hogy az ügyet elsőként felvállalta. Tőle kaptam meg a mellékelt táblázatot, mely a környezetvédelmi hivataltól származik." (borsod24.hu)