h i r d e t é s

Beázik az új pécsi vásárcsarnok, de nincs, aki kijavítsa a hibákat, mert a kivitelező csődöt jelentett

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Beázik az új pécsi vásárcsarnok, de nincs, aki kijavítsa a hibákat, mert a kivitelező csődöt jelentett

2023. május 24. - 19:17

Beázik Pécsen az új vásárcsarnok épülete, de sokan aggódnak, hogy ki fogja kijavítani a garanciális hibákat. A kivitelező cég ugyanis csődöt jelentett. Az önkormányzat szerint egy bankgarancia megoldhatja a vásárcsarnok ügyét, de a cég az alvállalkozóknak is sok pénzzel tartozik.

Forrás: atv.hu

A B Build & Trade Kft. építette más létesítmények mellett az új vásárcsarnokot is. A hírek szerint azonban az épület beázik és más hibái is vannak. Mivel az építtető cég fizetésképtelen és csődvédelem alatt áll, már nem tudja elvégezni a garanciális javításokat.

Pécs gazdasági ügyekért felelős alpolgármestere szerint nincs nagy baj, mivel a cég bankgaranciával rendelkezik.

"2027 júniusig van egy 150 milliós bankgaranciája a városnak, ez független attól hogy a cég csődbe megy-e vagy nem. Ezt a bankgaranciát szakértőkkel közösen a város kezdeményezheti, amikor megállapítják, hogy egy 50 milliós munkát meg kell csinálni" -

Beszéltünk néhány árussal akik megerősítették, hogy ők is tudnak a garanciális problémákról itt a vásárcsarnokban, azonban nem akartak nyilatkozni stábunknak, mert féltek attól a retorziótól, hogy ha beszélnek akkor talán megszüntetik az árusítási szerződésüket. 

Közben a cég csődje miatt több nagy beruházás sorsa is kétségessé vált. A PVSK új labdarűgó központja jelenleg félkészen áll, nem dolgozik senki az építkezésen.

A PVSK kommunikációs vezetője, Tóth Róbert közölte az ATV híradóval, hogy május 3-án felmondták a kivitelezési szerződést, most arra várnak, hogy a kivitelező visszaadja a munkaterületet. Mint mondta, ezután derül csak ki a készültségi fok mértéke, és csak utána tudnak majd kiírni új közbeszerzést. 

A cég ráadásul több száz millió forinttal tartozik az alvállalkozóina

Stumpf István alvállalkozó arról számolt be, hogy telefonon elérte a tulajdonost, aki folyamatosan hitegeti. "Azt mondja, most épp ügyvédnél vagyok, bankban vagyok, épp hitelt veszünk fel és ki leszünk fizetve" - mondta Stumpf, aki szerint a tények egész mást mutatnak. 

Néhány hónapja a cég több száz milliós előleget vett fel a Pécsi Tudományegyetem 5 milliárdos innovációs beruházásának kivitelezésére. A PTE a csőd hírére azonnal felmondta a szerződést és ezzel egyidejűleg felszólította a céget a kötbér megfizetésére, valamint a 10%-os előleg visszafizetésére.

Úgy tudjuk, a cégnek jelenleg csaknem két milliárdos tartozása van, a cégjegyzék szerint már több vállalkozás végrehajtást kezdeményezett ellene. Elértük a cég ügyvezetőjét. Benik Balázs annyit válaszolt, hogy mindent elkövetnek, hogy a minden tartozásukat rendezzék. Azt is ígérte, hogy hamarosan részletesebb közleményt adnak ki az ügyben. (atv.hu)

Címkék: