h i r d e t é s

Becsület napja - Kavarás a kitöréssel

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Becsület napja - Kavarás a kitöréssel

2018. február 12. - 20:25

A gyülekezési törvény hatálya alá tartozó Kapisztrán téri, valamint az azt követő vonulásos rendezvényt Budapest rendőrfőkapitánya – az egyes hangulatkeltő nyilatkozatokkal ellentétben – megtiltotta, azonban a tiltó határozatokat a bíróság hatályon kívül helyezte. - írja a nepszava.hu.

Fotó: Markoszov Szergej Forrás: nepszava.hu

A sajtóban megjelent hírekkel ellentétben a rendőrség a vonulásos rendezvényt nem biztosította – állapította meg a távirati irodának adott, lapunknak is elküldött válaszában a BRFK.

A rendőrség feltehetően a Demokratikus Koalíció közleményére reagált. Oláh Lajos, a párt képviselője felháborítónak nevezte, hogy következmények nélkül maradt a „náci felvonulás”, amit az 1945-ös budavári kitörés évfordulóján tartottak Budapesten.

A felvonulók horogkeresztes karszalagokat és korabeli náci egyenruhát viseltek, a rendőrség mégsem tiltotta be a rendezvényt, sőt még biztosította is a népirtásra nemzeti romantikával visszatekintők masírozását

– írta a politikus.

A jelek szerint a DK-s tiltakozásban összecsúszott két esemény. Ahogyan arról beszámoltunk, a Kapisztrán téren különféle szélsőjobboldali – közöttük bőrfejű és neonáci – szervezetek tartottak demonstrációt a „becsület napja” alkalmából. Aztán a Börzsöny Akciócsoport szervezésében ugyaninnen indult a Kitörés emléktúra (rendőrségi szóhasználatban: „vonulásos rendezvény”).

Szellemiségében nincs nagy különbség a kettő között, és a résztvevők köre is mutat átfedéseket. A demonstráció esetében azonban a szervezők tiltották önkényuralmi jelképek viselését, míg az emléktúra során a „történeti hűség” kedvéért engedélyezték. Előbbit a rendőrség – miután a bíróság visszavonta a tiltó határozatot – nagy erőkkel biztosította, utóbbit – amely formailag sportrendezvények, teljesítménytúrának számít – nem.

nepszava.hu