h i r d e t é s

Belehalt a merényletbe Abe Sindzó

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Belehalt a merényletbe Abe Sindzó

2022. július 08. - 13:04

A 67 éves volt japán miniszterelnököt egy kampányrendezvényen lőtték meg.

Abe Sindzó - Forrás: The Japan Times

A 67 éves volt japán miniszterelnököt egy kampányrendezvényen lőtték meg.

A korábbi japán miniszterelnököt pénteken egy kampányeseményen lőtték meg egy vadászpuskával. A nyaka jobb oldala és a mellkasa bal oldala sérült meg, kórházba szállították.

Sky News Abe Sindzó pártjától, az NHK-tól származó értesülései alapján azt írja, hogy a 67 politikus belehalt sérüléseibe. A hírt a Reuters hírügynökség és a BBC lehozta.

Egy 41 éves férfit őrizetbe vett a japán rendőrség a merénylettel kapcsolatban. A gyanúsított azt mondta a rendőröknek, hogy nem volt elégedett Abéval és meg akarta ölni. Úgy tudni, a férfi a japán haditengerészetnél szolgált. A hatóságok lefoglaltak egy vélhetően házi készítésű fegyvert.

A szemtanúk egymás után két lövést hallottak és fehér füstről számoltak be.

A 67 éves volt kormányfőt rögtön kórházba szállították, de ekkor már a szíve és a légzése is leállt. A merénylet után öt és fél órával hunyt el, addig küzdöttek az életéért - írta a Reuters.

A jelenlegi miniszterelnök, Kisida Fumio a merénylet után azt mondta, hogy minden tőlük telhetőt megtettek elődje életének megmentéséért. A merényletet a brutálisnak és megbocsáthatatlannak nevezte.

Boris Johnson brit miniszterelnök azt mondta, teljesen megdöbbentő és elkeserítő ez a hitvány támadás.

Az 1930-as évek háború előtti militarizmusa óta ez volt az első jelenlegi vagy egykori japán miniszterelnök elleni merénylet.

 

Nehéz fegyverhez jutni

Japánban vannak a világ legszigorúbb fegyvertartási törvényei, és a 125 millió lakosú országban rendkívül alacsony az ilyen fegyverek által okozott halálesetek éves száma.

A fegyvertartási engedély megszerzése hosszú és bonyolult folyamat, még a japán állampolgárok számára is, akiknek először egy lövészegyesület ajánlását kell megszerezniük, majd szigorú rendőrségi ellenőrzésen kell átesniük.

Úgy hírlik, a merénylő egy maga fabrikálta puskával lőtte le Abe Sindzót.

(Infostart)