h i r d e t é s

Beszédet mondott Vlagyimir Putyin

Olvasási idő
7perc
Eddig olvastam
a- a+

Beszédet mondott Vlagyimir Putyin

2023. február 21. - 12:42

Felfüggeszti Oroszország Közepes Hatótávolságú Nukleáris Erők Szerződését

Vlagyimir Putyin orosz elnök 2023. február 21-én tartja éves beszédét a nemzet helyzetéről a Gostiny Dvor konferenciaközpontban Moszkva központjában. - Forrás: Mikhail Metzel/AFP/Getty Images

Az orosz-ukrán háború egy éves évfordulójához közeledve 2021 óta nem látott volumenű beszédet tervez mondani Vlagyimir Putyin orosz elnök. Egyelőre nem lehet tudni azt, hogy pontosan milyen témákat fog érinteni az államfő felszólalásában. Egyesek szerint újabb mozgósítási hullámot jelenthet be, vagy akár hivatalos hadüzenetet is küldhet Ukrajnának, míg mások úgy vélik, hogy "csak" a nyugati hatalmaknak, illetve Kijevnek fog üzenni.

Az orosz-ukrán háború egy éves évfordulójához közeledve 2021 óta nem látott volumenű beszédet tervez mondani Vlagyimir Putyin orosz elnök. Egyelőre nem lehet tudni azt, hogy pontosan milyen témákat fog érinteni az államfő felszólalásában. Egyesek szerint újabb mozgósítási hullámot jelenthet be, vagy akár hivatalos hadüzenetet is küldhet Ukrajnának, míg mások úgy vélik, hogy "csak" a nyugati hatalmaknak, illetve Kijevnek fog üzenni.

Putyin szerint nehéz időket élünk

Néhány perc késéssel megkezdte beszédét Putyin elnök, aki felvezetőjében elmondta, hogy minden orosznak közös felelőssége az, hogy ezeket a nehéz, történelmi szempontból kulcsfontosságú időket átvészeljék.

Az elnök elmondta, hogy 2014 óta kiemelt feladatuk az, hogy az Oroszországhoz lojális Donbasz felszabadítása az ukrán uralom alól. Putyin szerint azonban Ukrajna nyolc éve készült arra, hogy kiűzze a régióból az orosz ajkú lakosságot, ehhez pedig évek óta nyugati fegyvereket és katonai kiképzést kaptak, miközben Oroszország békésen próbálta rendezni a helyzetet.

Az orosz elnök újra felhozta a "biolaborok" ügyét

Meglepő módon az orosz államfő a mostani beszédében is megemlítette a Kreml azon teóriáját, mely szerint a NATO "biolaborokat" tart fönt Ukrajna területén.

Orosz politikusok 2022-ben úgy nyilatkoztak, hogy meggyőződésük: az ukrán katonák azért nyújtanak jobb teljesítményt a harcokban, mert az amerikaiak genetikai kísérleteket végeztek rajtuk, és "szuperkatonákat" gyártottak Kijev számára.

"Nem lehetett megegyezni a nyugattal"

Putyin álláspontja szerint Moszkva az utolsó pillanatig igyekezett békés megoldást találni az ukrajnai konfliktusra, a nyugati hatalmak azonban elzárkóztak ettől.

Az elnök elmondta, hogy a NATO katonai bázisokkal vette körbe Oroszországot annak érdekében, hogy megfélemlítse azt.

Putyin kiemelte: a háborút a nyugati hatalmak kezdték, megszegték az összes, Moszkvával kötött egyezményt, az orosz hírszerzés információi szerint pedig Ukrajna támadásra készült a Donyeck-medence és a Krím-félsziget ellen.

Putyin szerint a náci Németország felemelkedése is a nyugat hibája

Az orosz narratíva népszerű eleme az, hogy az ukrán állam "náci", illetve "sátánista". Beszédében Putyin elnök kiemelte, hogy az 1930-as években a nyugati hatalmak tették lehetővé a Harmadik Birodalom felemelkedését, és most ismét ezt teszik Ukrajnában.

Az elnök szerint a nyugat mindent bevet Oroszország ellen: nácikat, terroristákat, sőt, magát a Sátánt is.

Putyin hozzátette: nem az ukrán nép Moszkva ellensége, hanem nyugati "gazdáik".

"Minél több fegyver érkezik Ukrajnába, annál keményebben fogunk küzdeni"

Putyin kijelentette: minél nagyobb hatótávolságú fegyverek érkeznek Ukrajnába, annál távolabbra kell "eltolni" az ukrán erőket az orosz határtól.

A LÉTEZÉSÜNKRŐL VAN SZÓ

- melete ki az elnök

Putyin köszönetet mondott az orosz katonáknak

Az orosz elnök háláját fejezte ki az orosz fegyveres erők, az önkéntesek, a luhanszki és donyecki katonák, valamint az ország dolgozói felé, kiemelve a háborús újságírókat, vasúti és mezőgazdasági munkásokat, tanárokat és orvosokat.

Putyin méltatta a 2022-es népszavazáson résztvevő donbaszi, zaporizzsjai és herszoni lakosokat, akik szerinte egyértelműen a világ tudtára adták: Oroszországhoz kívánnak tartozni.

Az államfő elmondta azt is, hogy Moszkva folytatja a szakadár megyék "integrációját" az Orosz Föderációba.

Alapot hoznak létre a katonacsaládok támogatására

Az elnök bejelentette azt, hogy egy állami pénzalapot hoznak létre a katonacsaládok és a veteránok támogatására. Az alapból pszichológiai, anyagi és szociális támogatást kívánnak nyújtani a háború által érintett lakosoknak.

Minden veterán és minden halott katona családja részesülni fog a támogatásból

- mondta Putyin.

Az elnök elmondása szerint a 2023-as évek végéig létre fog jönni az alap.

Elismerte Putyin: gondok vannak a katonák fizetésével

Az orosz elnök beismerte azt, hogy "dolgozniuk kell még" a "különleges katonai műveletben" résztvevő katonák anyagi és fizetésen felüli juttatásainak pontos kiutalásán.

Mindazonáltal hangsúlyozta azt is, hogy 2025-ig átfogó fejlesztésen fog átesni az orosz haderő minden ágazata, beleértve a nukleáris csapásmérő egységeket is.

Bár nem részletezte azt, hogy pontosan milyen fegyverekre gondol, de Putyin elmondta azt is, hogy az orosz fegyveres erők már most rendelkeznek olyan haditechnikával, amelyek modernebben a nyugati fegyvereknél.

Az orosz elnök szerint nem működnek a szankciók

Putyin álláspontja szerint az Oroszországra kiszabott szankciók csak a nyugati államoknak ártanak, az orosz gazdaság pedig ki fogja azokat heverni.

Az elnök szerint

a nyugat humanista módszere az, hogy szenvedésre ítéljék az orosz lakosságot.

Putyin úgy véli, hogy az orosz pénzügyi és gazdasági helyzet továbbra is stabil, hála az orosz védelmi intézkedéseknek, melyek szerinte tiszteletben tartják a globális piaci szabályokat és trendeket.

"Az orosz gazdaság növekszik"

Putyin szerint a szankciók ellenére az orosz gazdaság több szektora, például az építőipar és a mezőgazdaság is javuló mutatókat produkált, függetlenül a szankcióktól.

Az elnök méltatta azt is, hogy történelmi minimumon áll az orosz munkanélküliség, hivatalos adatok szerint 3,7%-on.

Putyin kiemelte: a szakértők szerint a mennyiség mellett a minőség is folyamatosan növekszik és egyre több terméket tudnak a hazai piacra eljuttatni, ugyanakkor elismerte, hogy az orosz gazdaságban is reformokra van szükség.

Oroszországnak meg kell erősíteni a nemzetközi kapcsolatait.

Putyin elmondta, hogy Moszkva számára kiemelt fontosságú az, hogy megerősítse a kapcsolatait nemzetközi partnereivel. Ennek érdekében fejleszteni tervezik a vasúti hálózatot és a hajózási útvonalakat is.

Csökkentik az orosz vállalatok adóterheit

Beszédében Putyin elmondta, hogy csökkenteni fogják azon orosz vállalatok adóterheit, akik az informatikai eszközeiket hazai forrásból szerzik be.

Az elnök szerint ezzel egyfelől fejleszteni fogják a hazai IT ipart, másfelől pedig csökkenteni fogják a külföldi technológiáktól való függést is.

4%-os inflációval számolnak az oroszok

A Központi Bank előrejelzései szerint 2023-ban 4-5% között fog mozogni az infláció Oroszországban.

Putyin szerint ezek az adatok is jól mutatják azt, hogy az orosz gazdaság a szankcióktól függetlenül jó állapotban van. Putyin elmondta azt is, hogy több külföldi tőkét szeretnének behozni Oroszországba, első sorban a "high-tech" szektorban.

"Az orosz gazdaság nem másolhatja a Nyugatot"

Az orosz államfő szerint Moszkva túl sok elemet vett át a nyugati közgazdaságtanból, ettől pedig el szükséges távolodni.

Putyin szerint ez az eltávolodás már jól láthatóan megkezdődött, hála az orosz gazdaság élénkítésére hozott állami intézkedéseknek.

"Orszország egy barátságos ország"

Putyin beszédében kitért arra, hogy hazája egy "barátságos, becsületes ország", aki a COVID-járvány alatt azoknak az államoknak is segítséget nyújtott, akik most szankciókkal sújtják, és fegyvereket adnak Ukrajnának.

Putyin fejlesztené az oktatási rendszert

Az elnök elmondta, hogy célja az orosz felsőoktatás, valamint tudományos élet fejlesztése, mindazonáltal szomorúan tapasztalja azt, hogy a szakmunkásképzésben részt vevő diákok száma folyamatosan csökken.

A felsőoktatási reformok részeként Moszkva felemelné az alapképzés hosszát 4-6 évre, így a hallgatók több tudásanyaggal szereznék meg diplomáikat, és jobb lehetőségekkel indulnának a mesterképzéseken.

Putyin kiemelte, hogy az oktatási reform felmenő rendszerben fog bevezetésre kerülni, így azon hallgatók, akik jelenleg három éves képzésben vesznek részt, az új, hosszabb idő alatt megszerzett diplomával egyenértékű végzettséget fognak tudni szerezni.

Emelkedik az orosz minimálbér

Putyin elnök bejelentette azt, hogy az államilag meghatározott minimálbér 18,5%-kal fog emelkedni az elkövetkező évben.

"A NATO segített Ukrajnának az orosz légibázisok elleni támadásban"

Putyin hosszas szakpolitikai kitérő után tért vissza a háború értékeléséhez, és elmondta, hogy az Oroszország területén fekvő repülőterek elleni ukrán támadásokat a NATO tervelte ki, és NATO segítséggel hajtották végre az ukrán csapatok.

Felfüggeszti Oroszország közepes hatótávolságú nukleáris erők szerződését

Putyin kiemelte, hogy hazája nem lép ki az egyezményből, de a jelenlegi globális helyzetben előre nem látható időtartamra felfüggeszti tagságát.

A közepes hatótávolságú nukleáris erők (INF) egyezményt még 1987-ben írta alá a Szovjetunió és az Egyesült államok. Az egyezmény értelmében a két ország kölcsönösen ellenőrizheti egymás közepes hatótávolságú nukleáris fegyverkészletét.

Az elnök hozzátette:

Oroszország nem fog atomfegyvert bevetni addig, amíg nem használnak ilyen fegyvert ellene.

Elmaradtak a nagy bejelentések

Putyin elnök évkezdő beszéde érintette ugyan az ukrajnai háborút, de célja egyértelműen egy belpolitikai-gazdasági iránymutatás volt. A sokak által várt bejelentés, mely szerint Moszkva ismét növeli a hadsereg létszámát újabb részleges mozgósítással, vagy a hadiállapot kihirdetésével elmaradt.

Figyelemre méltó mindazonáltal az, hogy a Kreml felfüggeszti a Közepes Hatótávolságú Nukleáris Erők Szerződését, melynek értelmében az Egyesült Államok szabadon ellenőrizhetné Moszkva atomfegyver-arzenálját. Moszkva korábban is tett már utalást arra, hogy újra be tervezi indítani a nukleáris fegyverek gyártását, a mai bejelentés pedig meglehetősen egyértelműen utal a korábban elcsöpögtetett információkra. (Portfolio)