h i r d e t é s

Bod Péter Ákos: A kormány nem ott segít, ahol leginkább kellene

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Bod Péter Ákos: A kormány nem ott segít, ahol leginkább kellene

2020. április 08. - 10:44

Az MNB volt elnöke szerint kiváló példák álltak előttünk, elég csak a német vagy olasz gazdasági intézkedésekre gondolni, a kormány mégsem reagált időben. - írja a veszpresszo.hu.

Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda Fotó: Fischer Zoltán

Arról is beszélt a 444-nek adott interjújában, hogy meghökkenti, hogy a miniszterelnök a szociális helyzet kezelésére eddig éppen csak utalt, miközben nagyon sokan élnek alacsony jövedelemből.

Az eddigi hazai bejelentések leginkább a vállalati szférára reflektálnak, a cégek hitelhez jutását, adóteher-csökkentését irányozzák elő. Illetve elég zavaros szövegek szintjén szó van még munkahelyteremtésről is, csakhogy ez szerintem nem kormányzati feladat.

Azt kellene figyelembe venni, hogy a válság után más lesz a kereslet és a kínálat szerkezete

– mondta Bod Péter Ákos.

A Budapesti Corvinus Egyetem professzora, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) egykori elnöke szerint a magyar kormány elkésett, „egy halom intézkedést már korábban meghozhattak volna”, ráadásul kiváló példák álltak előttünk. Akár az olasz, akár a német intézkedések, amelyek a nehéz helyzetbe kerülő háztartásokat, vállalkozásokat, és az ott dolgozó munkaerőt támogatják arra az átmeneti időre, amíg ki nem tisztul a kép. Ezekkel 2–3 hónapig fenn lehet tartani a gazdaság reagálóképességét. 

Bod Péter Ákos szerint meghökkentő, hogy a szociális helyzet kezelésére eddig éppen csak utalt a miniszterelnök,

pedig nagyon sokan vannak olyan alacsony jövedelmi szinten, amelyből 1-2 hónapos tartalékolást sem lehet elvárni.

Újraindul majd az európai gazdaság, és remélem, mielőbb a magyar is, de ez fokozatos lesz, ágazatonként eltérő, és így nem lesz egy határnap, ami után azt mondhatjuk, hogy akkor mától normalizálódott a helyzet. A tömegturizmus például nem tud majd beindulni

 – hangsúlyozta.

A volt MNB-elnök úgy látja, az egyik lehetséges megoldást a fejlesztési projektek leállítása jelentené, amire uniós pénzeket ígértek.

Le kellene állítani őket, vagy beléjük se kéne már kezdeni, mert nem lesz rájuk szükség. Máshol viszont szükség lenne ezekre a pénzekre az átállás után.

(...) Nem akarnak hozzányúlni a nagy állami beruházásokhoz és elkötelezettségekhez. A szent tehenek érintetlenek maradtak. Centralizálásra használja fel a kormány azt a többlethatalmat és alkalmat, amit az élet eléje tett.

Bod szerint „a kormánynak nem kell előre tudnia, hogy pontosan milyen változások jönnek, de az már kormányzati felelősség, hogy az alkalmazkodást segítse.. Például azzal, hogy

a munkanélküli-segélyezést ne egy abszurdul rövid, esetünkben 3 hónapos időszakra adja, mert ez még normális viszonyok között sem elégséges.

Ha a magyar munkaerőpiac volna a világ legrugalmasabbja, akkor lenne ez csak reális, de nem ez a helyzet – mondta.

veszpresszo.hu