h i r d e t é s

Budapesten nyitna általános iskolát és gimnáziumot Erdogan, már meg is kapta az engedélyt

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Budapesten nyitna általános iskolát és gimnáziumot Erdogan, már meg is kapta az engedélyt

2019. október 18. - 11:30

A fővárosi kormányhivatal engedélyt adott egy olyan általános iskola és gimnázium megnyitásához, amit Recep Tayyip Erdogan török elnök lobbiszervezete hoz létre a magyar fővárosban – írja az euronews.com.

Illusztráció: 444.hu

A Maarif Általános Iskola és Gimnázium az Oktatási Hivatal honlapján elérhető adatok szerint idén szeptember óta aktív státuszú oktatási intézménynek minősül, bár egyelőre nem kezdődött meg a tanítás a IX. kerületbe tervezett intézményben. Az iskola az egykori ferencvárosi Harsányi János Szakközépiskola és Szakiskola helyén működik majd, ahol a Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrumtól bérel majd tantermeket és eszközöket.

Az iskola alapítói okirata szerint idén szeptemberben 80 általános iskolai diák tanítását kezdték volna meg - ám ismeretlen okok miatt mégsem kezdődött el az oktatás, mindenesetre nemrég még álláshirdetésben kerestek tanárokat az idei tanévre. Jövőre viszont már 240 tanulóval számolnak.

A dokumentum szerint a 2020/2021-es tanévben általános iskolai nevelésben 160, gimnáziumi oktatásban 80 diákot kívánnak tanítani.

A 24.hu megkereste az intézmény megbízott vezetőjét, aki bizalmatlankodva annyit árult el, hogy egy „török eredetű” magániskoláról van szó, ami még nem nyitotta meg a kapuit, mert egyelőre „épül”. Azt nem sikerült megtudni tőle, hogy pontosan milyen pénzből finanszírozzák az iskolát, és hogy mekkora lesz a költségvetése az intézménynek, ahogyan azt sem, hogy a padsorokban kizárólag török, vagy más származású diákok is tanulhatnak-e. Egyelőre az is rejtély, hogy a muszlim vallási nevelés szerepet kap-e az intézményben, és ha igen, ez együtt jár-e például a mecsetépítéssel.

Az iskola fenntartója az idén nyáron alapított Maarif Hungary Nonprofit Kft. lesz. A Maarif alapítványt a 2016-os, kudarcba fulladt Edrogan elleni katonai puccs után hozta létre a török kormány.

A sikertelen puccs után a Maarif Alapítványt épp azért hozták létre – ahogyan az alapítói okiratban is szerepelt –, hogy a a Gülenhez köthető iskolákat megszerezze. Három éve, a puccs előtt, összesen 688 ilyen iskola volt a világ 113 országában. Ezek egy részét már sikerült megszereznie a Maarifnak.

euronews.com