h i r d e t é s

Budapestre ért a tudásmenet, délután a Kölcsey Ferenc Gimnáziumnál folytatódik a tiltakozás

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Budapestre ért a tudásmenet, délután a Kölcsey Ferenc Gimnáziumnál folytatódik a tiltakozás

2023. január 07. - 17:47

A száznyolcvan kilométeres gyalogos tudásmenet az oktatásért hétfőn reggel indult a miskolci Herman Ottó Gimnázium elől. A menetet lezáró tüntetésre több száz embert várnak a szervezők.

Tudásmenet budapesti vonulás és tüntetés- A holnap ma kezdődik! c. esemény Facebook oldala

Mind a miskolci „rajt”, mind a budapesti „cél” helyszíne emblematikus. A Herman Ottó Gimnáziumban született meg 2016. január elején az a nyílt levél, amelyben az itteni oktatók egyfajta segélykiáltásként fordultak az oktatásért felelős tárcához, azt kifogásolva, hogy a diákok és a pedagógusok terhei egyre nőnek, fölösleges és értelmetlen adminisztrációval sújtják őket, épp a tanítástól elrabolva az időt. Nem választhatnak szabadon tankönyvet, nem fizetik ki a túlóráikat, a bérük vásárlóértéke folyamatosan romlik.

Szombat délután három óra előtt a tudásmenet résztvevői már Budapesten, a Kerepesi úton a Pillangó utcánál haladtak az úti céljuk felé. A tömeg ekkor már több száz fősre duzzadt, a Kerepesi úton egy sávot hagytak szabadon a forgalomnak. Harsány jelszavakat nem skandált senki, az emberek csendben ballagnak az úti céljuk felé – jelentette tudósítónk, Fekete Norbert a helyszínről.

Hangsúlyos a menet végállomása is, hiszen a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium az, ahonnan egyszerre öt pedagógust tettek utcára hasonló okok miatt.

A tudásmenet budapesti szakaszához legközelebb 14:30-kor lehet csatlakozni a Kerepesi út és az Örs Vezér tér által határolt parkos részen, később pedig a Puskás Ferenc Stadionnál. 

Az esemény Facebook-oldala szerint több száz fős tömeg kíséri majd a résztvevőket az Örs vezér tértől a Kölcsey Ferenc Gimnáziumig, ahova 16:30-tól lehet érkezni a Munkácsy Mihály utca és a Podmaniczky utca kereszteződéséhez.

Itt nagygyűlést tartanak az oktatás helyzetéről és a tudásmenet során hallott gondokról, panaszokról, rendszerszintű problémákról.

A tüntetés háziasszonya: Berta Beáta (Tanítanék, a budapesti Karinthy Frigyes Gimnázium tanára) lesz.

Felszólal:

  • Szűcs Tamás (PDSZ) és Totyik Tamás vagy Gosztonyi Gábor (PSZ)
  • Strbka Anna, diák, (EDF) és Rácz Béla, roma közösségszervező, aktivista, szülő
  • Felföldi Zsombor, diák (ADOM) és Rábai János, tanár (polgári engedetlenség miatt kirúgott a Karinthy Gimnáziumból)
  • Bosák Levente, tanár (Pécsi Művészeti Gimnázium, Szakgimnázium és Technikum, polgári engedetlen, még állásban) és Tölgyfa Gergely, tanár (polgári engedetlenség miatt kirúgott a Pécsi Művészeti Gimnáziumból)
  • Simkó Edit, tanár (polgári engedetlen, benyújtotta felmondását)
  • Pilz Olivér, tanár (Tanítanék, Miskolci Herman Ottó Gimnázium – még állásban) és Törley Katalin, tanár (Tanítanék, polgári engedetlenség miatt kirúgott a Kölcsey Gimnáziumból)

(Népszava)