h i r d e t é s

Cinikus válasz a hajléktalanságra és a fagyhalálra

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Cinikus válasz a hajléktalanságra és a fagyhalálra

2018. január 25. - 13:55

Cinikus társadalomellenes magatartásnak minősítette szerdán a Magyar Szociális Fórum (MSZF) a kormány és Budapest főpolgármesterének válaszát a hajléktalanságra és a fagyhalálra. - írja a hopihetanc.blog.hu.

Forrás: flickr.com Fotó: brownpau

Sem a hajléktalanellátó helyek bővítésével, sem az aluljárók hajléktalanoktól való megtisztításával nem lehet megoldani egy társadalmi méreteket öltött problémát – áll a civil szervezet reagálásában.

A hajléktalanság megszüntetésének nem az a módja, hogy bővítem a hajléktalanszállók befogadási kapacitását, egyidejűleg pedig kitiltom a hajléktalanokat az aluljáróból, hanem az, hogy törvénybe iktatom máig tagadott jogukat a lakhatáshoz, tömeges kilakoltatás helyett tömeges szociális lakásépítésbe fogok,

kisemmizésük helyett emberhez méltó megélhetést biztosítok nekik, állami gondozásba vett gyermekeiket visszaadom a szüleiknek, szociális rehabilitációban részesítem azokat, akiket az antiszociális rendszer és politika kirekesztett a normális együttélésből és a társadalom mezsgyéjére taszított

– áll a közösségi szemléletéről ismert emberjogi szervezet állásfoglalásában.

- Mit jelent Tarlós István főpolgármester kijelentése a „szociális és humanitárius követelmények kielégítéséről” olyan körülmények között,

amikor a budapesti aluljárók, kapualjak, erdők, barlangok kapacitása hovatovább szűknek bizonyul a fedél nélküliek évről-évre növekvő seregének befogadására?

– szögezi a kérdést az MSZF a kormánynak.

- Honnan veszi az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkára, hogy a „vörös kód” bevezetése beváltotta a hozzáfűzött reményt? Vajon a „társadalmi felzárkóztatás” a hajléktalanok évről-évre gyarapodó seregének ellátásában, a fagyhalál évente több száz áldozatának köztemetéssel történő elhantolásában rejlik?

- Kit akar a Minisztérium becsapni azzal, hogy a szociális tüzelőanyag programmal és a falugondnoki szolgálattal megoldható a rászorultak ellátása, amikor az áldozatok fele fűtetlen lakásában hűl ki? Ki ne volna tisztában azzal, hogy Magyarországon ma száz- és százezreknek kell eldönteniük, hogy egyenek-e, vagy fűtsenek, kiváltsák-e a gyógyszerüket, vagy fűtsenek, mert ha bármelyiket előnyben részesítik havi 15-20 ezer Forint jövedelmükből, a másikra már nem jut!?

- Miféle kormány az, amely „nem tud” arról, hányan fagynak meg az országban, és úgy tesz, mintha a tömeges fagyhalál nemlétező probléma volna?

Milyen jogon tiltották meg az Országos Rendőr-főkapitányságnak, hogy központosított információval szolgáljon a fagyhalál esetekről, mint eddig tehette? Milyen jogon tiltja meg a kormány, hogy a „közszolgálati” média hírt adjon a társadalmi szervezetek és a Központi Statisztikai Hivatal fagyhalálról szóló jelentéseiről?

 Csak farizeusok képesek „keresztény értékekről” papolni, s közben hirdetni, hogy 

A szociális biztonság nem írhatja felül a jogbiztonságot 

Akinek nincs semmije, az annyit is ér 

Azok élnek az utcán, akik ott akarnak élni

– áll az MSZF reagálásában a kormány és a budapesti főpolgármester hajléktalansággal kapcsolatos keddi közleményeire.+++

MSZF SZK/hopihetanc.blog.hu