h i r d e t é s

Cseh elnöki kritika: Orbán Viktor miatt nehéz fenntartani a jó viszonyt Magyarországgal

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Cseh elnöki kritika: Orbán Viktor miatt nehéz fenntartani a jó viszonyt Magyarországgal

2023. február 05. - 12:40

Petr Pavel, Csehország újonnan megválasztott elnöke néhány nappal ezelőtt arról beszélt, hogy szeretné fenntartani a jó viszonyt Prága és Budapest között, de szerinte ez nem könnyű a magyar miniszterelnök miatt.

„Orbán Viktor kétségtelenül sokat változott. Annak idején, amikor nagyon progresszív, fiatal liberálisként elindult a politikában, senki sem kételkedett volna abban, hogy ez a helyes út. A fordulat, amit azóta Orbán Viktor tett, mondhatjuk, majdnem 180 fok” – nyilatkozta Petr Pavel, aki úgy vélekedik, a magyar kormányzat meglátásai sok esetben nem egyeznek a V4-ek más országainak véleményével.

Nem mondana le a V4-ek-ről

„Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy mindenáron kritizálni akarom a V4-et. Szkeptikus véleményem nem jelenti azonnal azt, hogy a visegrádi csoport megszüntetését javasolnám. Amikor erről beszéltem, ez volt az utolsó lehetőség, amelyhez csak akkor lehet nyúlni, ha az összes többi, nem a célhoz vezető lehetőség elfogyott. Mindig könnyebb eltörölni valamit, mint létrehozni” – jegyezte a V4-ek soros elnökségét átvevő Cseh Köztársaság megválasztott elnöke, aki utalt a választási kampány során tett kijelentésekre is, amelyek a visegrádi csoportnak a balti államokkal, valamint Romániával és Bulgáriával való bővítéséről, illetve a Cseh Köztársaságnak a V4-ekből való esetleges kilépéséről szóltak.

Teljesen nyitott, pragmatikus együttműködésről van szó, amely nem lesz mindenáron kritikus, de nem is fog megnyugodni abban, hogy a V4-ek puszta létezésének van értelme. Ennek az értelemnek konkrét tartalomnak, konkrét haszonnak kell lennie

– mondta, és hozzátette, hogy „a V4-eket nem szabad Európa többi részével szembeni ellenzéki eszköznek tekinteni.” (Wpolityce/Index)/Blikk