h i r d e t é s

Csökkent a munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Csökkent a munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban

2021. szeptember 02. - 15:30

A járvány kirobbanása óta a legalacsonyabb szintekre csökkent a munkanélküli segélyt kérő amerikaiak száma a szokásos heti statisztika szerint, míg az elbocsátott munkavállalók száma több mint 24 éves mélypontra esett augusztusban.

Forrás: Felvidék.ma

 A munkaügyi minisztérium csütörtökön közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma 340 ezerre süllyedt az augusztus 28-ával zárult héten, ami 14 ezerrel kevesebb az egy héttel korábbi 354 ezres értéknél.
    Elemzők gyengébb adatra, 345 ezres értékre számítottak.
    A segélykérelmek számát mérő négyhetes mozgóátlag - amely segít kiszűrni az ideiglenes, egyszeri hatásokat - 11 ezer 750-nel, 355 ezerre mérséklődött a múlt héten.
    Mindkét szám a járvány kirobbanása óta a legalacsonyabb szintre süllyedt. Tavaly a március 14-ével végződött héten, amely az utolsó "békebeli" hét volt, amikor még a megszokott módon működött a gazdaság a járvány robbanásszerű terjedése miatt elrendelt szigorú korlátozások bevezetése előtt, az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma 256 ezerre rúgott, a négyhetes mozgóátlag pedig 225 ezer 500-on állt.
    Az augusztus 21-ével végződött héten a tartósan munkanélküli segélyt kérők száma 160 ezerrel, 2 millió 748 ezerre csökkent, ami tavaly március 14. óta a legalacsonyabb érték. Elemzők gyengébb adatra, 2,775 millióra számítottak.
    A tartósan munkanélküli segélyt kérők számát mérő négyhetes mozgóátlag 58 ezerrel, 2 millió 855 ezerre mérséklődött, ami tavaly március 21. óta a legalacsonyabb szintet jelenti.
    Nagyjából 12,18 millió ember részesült valamilyen típusú munkanélküliségi támogatásban az augusztus 14-ével zárult héten, több mint 178 ezerrel több ember, mint egy héttel korábban.
    A koronavírus-járvány visszaszorításával párhuzamosan újrainduló gazdaságban a munkaerőpiaci helyzet folyamatosan javul, de akadályozza a gyorsabb munkahelyteremtést, hogy nincs elég ember, aki hajlandó dolgozni. Június végén rekordszámú, 10,1 millió nyitott álláshelyet tartottak nyilván, miközben a hivatalosan munkanélküliként nyilvántartottak száma 8,7 millióra rúgott.
    Az amerikai gazdaság a második negyedévben teljes mértékben talpra állt, sikerült ledolgoznia azt a súlyos veszteséget, amelyet a koronavírus-járvány miatti rövid recesszió alatt szenvedett el.
    A Challenger, Gray & Christmas munkaközvetítő és fejvadász cég adatai szerint az amerikai munkaadók augusztusban 15 723 munkavállalót bocsátottak el, ami 1997 júniusa óta a legkisebb szám.
    Augusztusban a vártnál kevésbé nőtt a foglalkoztatottak száma az amerikai magánszektor nem mezőgazdasági ágazataiban. Az ADP munkaügyi adatfeldolgozó intézet kimutatása szerint 374 ezerrel emelkedett a foglalkoztatottak száma, ami alig több mint fele az elemzők által várt 613 ezernek.
    A munkaügyi minisztérium majd pénteken közli a gazdaság egészére vonatkozó munkaerőpiaci adatait. Elemzők 750 ezres növekedést várnak a júliusi 943 ezres emelkedés után.
    Sok szülő, főleg nők nem tudnak visszatérni a munkába a gyermekgondozási létesítmények hiánya miatt. Egyes vélemények szerint a munkanélküliek nagyvonalú kormányzati támogatása ugyancsak visszatartó erővel bír, sokan inkább otthon maradnak, nehogy megfertőződjenek a Covid-19 vírussal. (MTI)