h i r d e t é s

Dalkorrepetálással segítenének egy súlyosan veszélyeztetett madárfajnak

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Dalkorrepetálással segítenének egy súlyosan veszélyeztetett madárfajnak

2021. június 20. - 11:09

Az elmúlt években a kockás mézevő vadon élő populációja annyira lecsökkent, hogy a becslések alapján kevesebb mint 400-an maradtak. 

Forrás: Jss367 / wikipedia

Dalkorrepetálás is segíthet megmenteni a súlyosan veszélyeztetett kockás mézevőt egy pénteken megjelent ausztrál tanulmány szerint – írja az MTI.

Ha a fiatal kockás mézevőknek a fajra jellemző dalok felvételeit játsszák le, mielőtt szárnyra bocsátanák őket, azzal jelentősen megnőnek az életben maradási esélyeik a vadonban – írták ausztrál biológusok.

A ragadozók és az élőhely zsugorodása miatt a faj a súlyosan veszélyeztetettek közé tartozik.

Az elmúlt években vadon élő populációja annyira lecsökkent, hogy a becslések alapján kevesebb mint 400-an maradtak.

A kutatás, melyet a Taronga Vadvédelmi Társaság vezetett, a Taronga Állatkert kockás mézevőket tenyésztő programjának egy évtizedes adatain alapult. Azt keresték, mi a legjobb módszer, amivel biztosítható a faj fennmaradása a vadonban.

2008 óta állatkertekben – többségében Sydneyben – és vadasparkokban csaknem 300 madár született, amelyeket visszaengedtek a vadonba. A kutatók elemezték többek között a korukat, súlyukat és életkörülményeiket az állatkertekben.

A dalkorrepetálás mellett megállapították azt is, hogy segíti a hosszú távú túlélésüket, ha madárházakban, más fajokkal együtt nevelődnek, mert a többi fajjal való interakciók ott olyanok, mint a szabadban.

Az is kiderült, hogy nőnek a madarak túlélési esélyei, ha szüleik egy évben csak egy fészekaljat hoznak világra.

Az ausztrál és brit szakemberek kutatásának eredményei, amelyek a Frontiers in Conservation Science tudományos lap friss számában jelentek meg, más fajok fennmaradása szempontjából is fontosak lehetnek. (24.hu)