h i r d e t é s

Diákok tüntettek ismét a státusztörvény ellen

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Diákok tüntettek ismét a státusztörvény ellen

2023. május 19. - 18:09

A törvény visszavonása mellett azt akarják elérni, hogy a kormány üljön le tárgyalni az Egységes Diákfronttal. Hírét kívánják vinni a „7 igenes” népszavazási kezdeményezésüknek is.

Forrás: Mérce/Facebook

Az 5 órára kitűzött indulás előtt a Tisza István szobor környékén gyülekeztek a résztvevők, addigra a tér déli része megtelt a helyszíni beszámolók szerint. Egy idősebb hölgy résztvevő rosszul lett, lefektették, orvost hívtak hozzá - még akkor is feküdt, amikor a tömeg elindult, rendőrök, diákok figyelnek rá.

Egy jókora magyar zászlót és három bölcs majmot formáló Orbán-Pintér-Maruzsa papírmasét is visznek a résztvevők a Kossuth térről a Falk Miksa utcán át a Nagykörúton az Oktogonra.

Indulás előtt annyit mondtak be a hangosbemondóba, hogy "ne rendetlenkedjetek és legyetek nagyon hangosak"!

Az Egységes Diákfront ezzel a szöveggel hirdette meg a megmozdulást, utalva a legutóbbi megmozduláson a rendőrök által használt könnygázra is: "Pontosan tudják, hogy gyerekeket bántanak, de ez nem zavarja őket. Az Orbán rendszer akkor is gyerekeket bánt, amikor szétveri az oktatásunkat, elveszi a jövőnket, és bosszút áll a tanárainkon. A bosszú eszköze, a státusztörvény továbbra is elfogadhatatlan, követeljük a teljes tervezet azonnali visszavonását!"

A megmozdulás idejére a járművek elől lezárták a Nagykörutat a Margit híd és a Király utca között. Nem jár a 4-6-os villamos sem a Jászai Mari tér és a Blaha Lujza tér között, továbbá számos más felszíni tömegközlekedési járat útvonala módosult - frissülő közlekedési hírek itt.

A tüntetők a Vígszínház előtt azt skandálták, hogy "Ne írd alá, Kata!" - utalva ezzel arra, hogy képviselőik nemrég találkoztak Novák Katalinnal, azt kérve tőle, hogy ne szentesítse a státusztörvényt, de a köztársasági elnök ezt nem ígérte meg. (Infostart)