h i r d e t é s

Dömötör: semmilyen kampányszempont nem lehet fontosabb a magyarok biztonságánál

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Dömötör: semmilyen kampányszempont nem lehet fontosabb a magyarok biztonságánál

2022. február 27. - 12:22

Semmilyen pártpolitikai megfontolás, semmilyen kampányszempont nem lehet fontosabb a magyarok biztonságánál - mondta a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Forrás: Koronavírus

Dömötör Csaba nagy felelőtlenségnek nevezte, hogy Márki-Zay Péter, a baloldal miniszterelnök-jelöltje egy német lapnak is megerősítette a ukrajnai fegyverszállítmányokra vonatkozó felvetését. "Mindenki belegondolhat abba, hogyha ez a társaság ülne kormányrúdnál ebben a helyzetben" - fogalmazott. Az államtitkár hangsúlyozta: a kormánynak a magyar zászlót kell a legmagasabbra húznia, a helyzet rendkívül bonyolult, "de egy dolog egyértelmű, az hogy mi a legfontosabb cél: Magyarország és a magyar emberek biztonsága".

Dömötör Csaba minden közéleti szereplőt arra kért, hogy ne tegyenek felelőtlen nyilatkozatokat. Ezzel összefüggésben közölte, az ellenzék beszállt egy rendkívül rosszindulatú álhírkampányba is, amelyben Magyarországot alaptalanul vádolták azzal, hogy az unióban egyedüliként nem támogat bizonyos pénzügyi szankciókat.

"Ez egy ordas hazugság, mert Magyarország soha egyetlen szankciós előterjesztéssel szemben sem szólalt fel, nem blokkolt és nem is blokkol semmit" - jelentette ki Dömötör Csaba. Kiemelte, hogy az erről szóló híreket európai kormányfők is alapjaiban cáfolták, Manfred Weber, az Európai Néppárt EP-frakciójának vezetője és a szlovák kormányfő is helyretette a fals információkat, a baloldal vezetői ugyanakkor nem vonták vissza állításaikat. Dömötör Csaba szerint az ellenzék ezzel valójában a kárpátaljai magyarokat sodorja veszélybe, őket teszi ki lehetséges atrocitásoknak.

"Akik egy ilyen kiélezett helyzetben az ország biztonsága ellen mennek és gyengítik az ország helytállási képességeit, azokra a mostaninál könnyebb és napfényesebb helyzetben sem lehet számítani" - fogalmazott. Az államtitkár hangsúlyozta: Magyarország segítő kezet nyújt azoknak, akik a háború elől menekülnek, ugyanis "most valóban olyan családokról van szó, akik az életüket mentik". Szólt arról is, hogy már az első napokban példaértékű összefogás alakult ki, a kormány pedig mindent megtesz, hogy koordinálja a felajánlásokat.

A kormány a Híd Kárpátaljáért segélyprogrammal azokat kívánja segíteni, akik nem hagyták el a szomszédos országot, a 1357-es segélyvonalon pedig hívásonként 500 forinttal lehet támogatni a bajba jutottakat - fejtette ki Dömötör Csaba. A kabinet képviselője megerősítette: Magyarország elsődleges érdeke, hogy mielőbb megkezdődjön a béketárgyalás, aminek a feltételei Budapesten is adottak. A magyar kormány emellett minden nemzetközi fórumon a béke elősegítéséért dolgozik - tette hozzá. (MTI)