h i r d e t é s

Donald Tusk mesterien szúrt oda Orbánnak

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Donald Tusk mesterien szúrt oda Orbánnak

2019. február 25. - 09:04

A lengyel politikus, aki nem mellesleg a Polgári Platform (PO) konzervatív párt tagja, eddig sem bánt kesztyűs kézzel a magyar miniszterelnökkel. Nem szívbajos politikusról van szó, hiszen annak jelenlétében is képes volt hangot adni a populizmus iránti nemtetszésének.

Donald Tusk - Forrás: Google News - Overview

Az egyiptomi Sarm-es-Sejkben tart kétnapos csúcstalálkozót az EU és az Arab Liga. Az esemény vasárnap kezdődött azzal a kifejezett céllal, hogy minden elképzelhető együttműködésről egyeztethessen a két fél. Így aztán külön meglepő, hogy Orbán Viktor is odatolta a képét, aki egyébként az EU bevándorlásügyi álláspontját megvétózta. Így aztán Brüsszelben is okkal merült fel a gyanú, hogy emberünk bajt keresni utazott el a csúcsra.

A politikus arról beszélt, hogy léteznek nézetkülönbségek az EU és az Arab Liga között, de a mindkettőjüket érő kihívásokra is válaszolniuk kell, aztán a következő kijelentést tette:

– Erőfeszítéseink középpontjában a fiataloknak kell állniuk. Csak ők válthatják valóra az ENSZ 2015-ben megállapított fenntartható fejlődési céljait, előzhetik meg a konfliktusokat, tarthatják fenn a békét és állíthatják egy mindenkit magában foglaló fejlődési pályára a világot. Tegyük képessé fiataljainkat, nőket és férfiakat, hogy a változás képviselői lehessenek. A kultúrák közötti párbeszéd, az oktatás és a civil szervezetek támogatása stabil társadalmakhoz vezet, amelyek kevésbé fogékonyak a szélsőséges erőszak üzeneteire, és kiegyensúlyozzák a negatív hatásokat, amelyeket a populista narratívák gyakorolnak társadalmaink szilárdságára

– fogalmazott a politikus. /168 óra/

Nyilván erősen ellentétes Orbán minden tévképzeteivel mindez. Sokat elárul arról mit értünk Európában az alatt, hogy konzervatív és hogy a Fidesz mit próbál meg annak eladni. Éles különbség ilyen – hazánkban különösen – progresszív gondolatok tükrében. Ez nyilván nem esett jól a magyar miniszterelnök önbecsülésének, de mivel e vonásáról tudjuk, hogy erősen túlteng, nem kell aggódnunk amiatt, hogy hazatérve újabb Brüsszel elleni sikerről számol majd be.

Tusk néhány egyéb gondolatát is csokorba szedte a lap.

  • Ha nem tartod tiszteletben a jogállamiságot és a független igazságszolgáltatást, nem lehetsz kereszténydemokrata.
  • Ha az állam hatalmát az egyéni szabadságjogok fölé helyezed, nem lehetsz kereszténydemokrata.
  • Ha Vlagyimir Putyint támogatod, az agresszort az áldozattal szemben, nem lehetsz kereszténydemokrata.
  • Ha demokrácia nyugati modelljét az a keleti autokrácia modelljével váltanád fel, nem lehetsz kereszténydemokrata

hangoztatta éppen az EPP 2018. novemberi kongresszusán.

Orbán Viktor egyébként azzal az Airbus A319-essel utazott el Sarm-es-Sejkbe, amelyről a Honvédelmi Minisztérium a nyilvánvaló tény ellenére határozottan tagadja, hogy kormányzati repülőgépnek használják.

Tűkön ülve várjuk, ezt hogyan próbálja majd kimagyarázni a kormány? Mert egyre kevésbé tűnik meggyőzőnek az az állítás, hogy annyira népszerű lenne Orbán külhonban, mint azt itthon előadják.