h i r d e t é s

Egész hétvégén marad a forróság

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

Egész hétvégén marad a forróság

2017. augusztus 04. - 06:41

Pénteken még a napsütésé és a hőségé lesz a főszerep, sőt helyenként még vasárnap is mérhetünk 40 fok körüli csúcshőmérsékletet. - írja az Időjárás.hu.

A hétvégével ugyanakkor változékonyabbra fordul időjárásunk. Vasárnap este egy gyenge hidegfront ér el bennünket, amely hétfői átvonulásával átmenetileg mérsékli a kánikulát. Az ezt követő újabb melegedésnek várhatóan egy csütörtökön érkező hidegfront vethet véget.

Az ÁNTSZ augusztus 1., keddtől augusztus 4., péntek éjfélig hőségriadót rendelt el. (MTI)

Augusztus 3-án megdőlt az országos melegrekord: Békéssámsonban 40,1 fokig melegedett a levegő! A korábbi rekord 1927-ből származott, akkor kereken 40 fokot mértek Jászberényben. (MTI)

Este a Dunántúlon a változóan felhős időben nem kizárt egy-egy helyi zápor kialakulása, máshol folytatódik a gyengén felhős, derült, száraz idő. Éjszaka csökken a felhőzet, számottevő csapadék sehol sem várható. Gyenge, mérsékelt lesz a változó irányú szél, este 24, 30, reggel 19, 25 fok valószínű.

Pénteken délelőtt gyengén felhős, derült időre számíthatunk, sok napsütéssel. Csapadék nem lesz. Délután folytatódik a jellemzően napos idő. A tikkasztó forróságban ugyan északon megnövekszik a gomolyfelhőzet, de számottevő csapadéktól itt sem kell tartani. Mérsékelt nyugati, délnyugati mellett 35, 40 fok között tetőzik a hőmérséklet.

Szombaton változóan, helyenként erõsen felhõs lesz az ég, a legtöbb napsütésre a délnyugaton élõk készülhetnek. Csapadék általában nem alakul ki, csupán délkeleten fordulhatnak elõ helyi záporok. Mérsékelt lesz az északi szél. A legmelegebb órákban 35, 41 fokot mérhetünk. 

Vasárnap a forróság mellett változékony, de alapvetõen napos idõre van kilátás. Délután északnyugat felõl egyre többfelé lehet zápor, zivatar. Megélénkül az északi szél. A legmagasabb nappali hõmérséklet 35, 41 fok között alakul.

Orvosmeteorológia

Pénteken elkerülnek bennünket a hőséget esetlegesen enyhítő frontok, továbbra is a hazánk térségébe áramló afrikai eredetű forró légtömegek uralják időjárásunkat. - írja a meteoklinika.hu.

A tartósan fennálló rendkívüli hőség folyamatos hőstressz alatt tartja a szervezetet, amely különösen a keringési- és szívproblémákkal élők esetében jelent extrém terhelést. Amennyiben hasonló betegséggel küzdő rokona, hozzátartozója van, úgy a következő napokban fokozottan ügyeljen rá, hogy lehetőleg kerülje a fizikailag megterhelő tevékenységeket, és hogy a napot hűvös helyiségben sok pihenéssel töltse! Az ízületi bántalmakban szenvedők ugyancsak nehéz napokat élnek meg, a délelőtti, kora délutáni órákban továbbra is felerősödnek a gyulladásos jellegű ízületi panaszok. A sajgó fájdalom enyhítésére macskarom rendszeres fogyasztása ajánlott.

Az elhúzódó hőhullám mindamellett nem csak az idős, legyengült szervezetet viseli meg, de az egészséges embereket is letaglózza a tartós hőség. A nagy melegben sokunkat álmatlanság, tompaság hátráltathat a mindennapi tevékenységekben, fejfájás is egyre gyakrabban és egyre erősebben kínozhat bennünket. Többfelé már az éjszakák sem hoznak felfrissülést, a nagyvárosokban hajnalra is alig hűl a levegő.

Ahol viszont 20 fok alá csökken a hőmérséklet, ott jót tesz az éjszakai szellőztetés, ezzel a szervezetünket érő hőterhelés is csökkenthető. Ráadásul a pihentetőbb alvásban is segít, ezáltal ugyanis a lakótér is nehezebben, lassabban melegszik fel a nap folyamán. Érdemes továbbá nappalra beárnyékolni az ablakokat, illetve a nyílászárókat is csukva tartani.

A jelentős napszúrásveszély miatt a déli órákban mindenképpen kerüljük a tűző napon való huzamosabb tartózkodást, a hőségben a fokozott folyadékbevitel mellett az izzadás során elvesztett sók pótlásáról is gondoskodjunk! A szabadtéri programokra feltétlenül vigyünk magunkkal elegendő folyadékot, illetve ajánlott világos színű kalapot, sapkát és UV-szűrős napszemüveget viselni. Ha elindulunk otthonról, kenjük be magunkat magas (legalább 40-es) faktorszámú naptejjel is, a nagyon erős UV-sugárzás miatt akár 10-15 perc alatt is komoly leégést lehet szerezni!

A nagy meleg hatására nő a légszennyezettség, főleg a belvárosok forgalmas csomópontjaiban lehet számítani a felszínközeli ózon feldúsulására. Ezzel szemben a pollenterhelésben nem várható számottevő romlás.

A közlekedők száraz utakra, alapvetően jó feltételekre készülhetnek az utakon, de a nagy melegben sokaknál koncentrálási problémák jelentkezhetnek, és a napsütés is gyakran zavaró lehet. Vezessen lassabban, tartson nagyobb követési távolságot, valamint iktasson be rövid pihenőket, ezzel is csökkentheti a balesetek bekövetkezésének kockázatát.

 

meteoklinika.hu / idojaras.hu