h i r d e t é s

Elbocsátások a Szolnok Televíziónál

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Elbocsátások a Szolnok Televíziónál

2023. február 28. - 15:27

A Szolnok Televízió, a város múlt heti közgyűlése elé tárt előterjesztéséből kiderült, a városi médiacég 2022. decemberében a polgármesterrel közösen a Nemzeti Média és Hírközlési Hatósághoz fordult, annak érdekében, hogy a 2020. november 5-én aláírt „Hatósági szerződés a földfelszíni digitális televízió – műsorszóró adó üzemeltetési jogosultság gyakorlása” elnevezésű szerződésükön és annak kötelezettségvállalásain lazítani lehessen.

Fotó: Szolnok TV Hivatalos oldal

Ahogyan a beadványban fogalmaztak: „A hatóság a kérelmet 1212-3/2023 számú határozatában elfogadta, melynek eredményeképp csökkenthető a Társaságra nehezedő műsorkészítési teher és a 2023. évi tervezett kiadások összege is.”

Megemlítendő, hogy ezen határozat megszületése előtt a tavalyi évben a közgyűlés által elfogadott 2023-as költségvetése a helyi televíziónak 161.496.000 millió forintra rúgott, de a mostani változásokkal ez az összeg 142.929.000 millió forintra csökkent.

A megyeszékhely közgyűlésében pedig igen nagy vihart okozott a városi TV előterjesztése, hiszen napvilágot látott, hogy ennek elfogadása után dolgozókat fognak elbocsátani.

Berényi Gábor, a Jobbik önkormányzati képviselője a napirendhez fűzött hozzászólásában aggodalmát fejezte ki az iránt, hogy estleg arról van-e szó, hogy a még dolgozói állományban lévő politikai oldalaktól független újságírókat rúgják ki.
A képviselő kitért arra, a szerinte elfogadhatatlan indoklásra is, melyet a TV vezérigazgatója csatolt az előterjesztéshez, amely a következő volt: „A háborús helyzet okozta jelenlegi gazdasági környezet a reklámozók, támogatók számának visszaesését, illetve a rezsiköltségek jelentős emelkedését okozta.”
Elmondta, hogy tulajdonképpen egy kormányzati propaganda az, amivel próbálják indokolni a megváltozott körülményeket.

Pető Dávid, a Szolnok TV vezérigazgatója viszontválaszában visszautasította az ellenzéki képviselő szavait, majd elmondta, hogy 4 ”belsős” munkatárstól válnak meg és igyekeznek nekik minden segítséget megadni a továbbiakban is.

Györfi Mihály, a város MSZP-s alpolgármestere kitért arra, hogy a helyi médiacég minden évben plusz forrásokért fordul a település önkormányzatához, majd érdeklődött, hogy várható-e ez a megkeresés majd az idei évben is? Az alpolgármester kérdése azért is lehet érdekes a jövőre nézve, hiszen, ha a televízió ismét ”beveti jól bevált szokását”, akkor az nagyjából azt jelentené, hogy a társaság költségvetése az eredtire, vagy annak közelébe duzzadna vissza, ami egyébként a teljes foglalkoztatotti létszámállomány megtartására volt kivitelezve, így gyakorlatilag szükségtelenné is válhatna a munkavállalói arány csökkentése.
A vezérigazgató elmondása alapján megpróbálnak mindent megtenni ennek elkerülése érdekében, viszont ígéretet és garanciát nem tudott erre vonatkozóan adni, így ez még a jövő ”zenéje” lesz a város és a tulajdonában álló médiacég életében.

A kormánypárti többség megszavazta az előterjesztést, míg az ellenzék nem támogatta azt, de ez elegendő volt így is annak elfogadására, majd az elbocsátások még aznap megtörténtek és egyes információk alapján a televíziónál dolgozó legidősebb kollégákat helyezték a partvonalon kívülre.