h i r d e t é s

Eldőlt a kanadai választás

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Eldőlt a kanadai választás

2021. szeptember 21. - 07:42

Az ellenzéki konzervatívok vezetője elismerte pártja vereségét.

A kép illusztráció! - Forrás: SHRM

A Justin Trudeau miniszterelnök vezette Kanadai Liberális Párt áll nyerésre az előrehozott parlamenti választásokon - közölte kedden a CBC kanadai közszolgálati műsorszolgáltató az előzetes eredményekre hivatkozva.

Az ellenzéki konzervatívok vezetője elismerte pártja vereségét. A CBC mindemellett arra számít, hogy Trudeau ismét kisebbségi kormányt fog tudni alakítani.

Az Elections Canada választási portál szerint a kormányfő pártja az abszolút többségi választórendszer alapján 157 választókerületben vezet és ezzel megelőzte az ellenzéki Kanadai Konzervatív Pártot, amely több mint 121 választókerületben áll nyerésre. A szavazatszámlálás azonban még nem zárult le, több választókerületben a mandátumok sorsa még nem dőlt el, így egyelőre nem világos, meglesz-e a liberálisok abszolút többséghez szükséges 170 parlamenti helye a 338 fős ottawai törvényhozásban.

Erin O'Toole, a konzervatívok vezetője magyar idő szerint kedd hajnalban, Toronto melletti választókörzetében elmondott beszédében elismerte pártja vereségét. Azt mondta, felhívta Trudeaut, és gratulált neki.

Trudeau 2015 óta áll a világ második legnagyobb területű, majdnem 38 millió lakosú ország kormányának élén, de az elmúlt két évben kisebbségben kormányzott. Apja, a liberálisok nagyágyújának számító néhai Pierre Trudeau miniszterelnök nyomdokában került kormányra, de a nagy várakozások és a múlt hónapban a koronavírus-világjárvány közepette kiírt választások megtépázták a hírnevét. A 49 éves politikus néhány hete írta ki az előrehozott választásokat - két évvel az esedékes voksolás előtt - abban a reményben, hogy megszerzi az abszolút többséget, bár a kisebbségi kormánya is szilárd volt. (MTI) / Portfolio