h i r d e t é s

Életműdíjas lett Nemeskövi Dénes

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Életműdíjas lett Nemeskövi Dénes

2020. február 15. - 06:29

A 2020-as évben, a XXII. Séfbál kínált kíváló alternatívát ahhoz, hogy Nemeskövi Dénes háromszoros olimpiai- és háromszoros világbajnok, Venesz-díjas séf, a Séfbál és a Séfklub egyik alapítójának évtizedeken át tartó szakmai munkáját Életműdíjjal ismerjék el.

Nemeskövi Dénes, Háromszoros olimpiai-, és világbajnok, Venesz-, és Fehér sapka díjas mesterszakács - Forrás: magyarorszagetele.hu

Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete 2020-ban megalapította, majd ezentúl minden évben átadja a saját „Életműdíját”, mely az alapítás évében Nemeskövi Dénes, háromszoros olimpiai- és háromszoros világbajnok, Venesz-díjas séf, a Séfbál és a Séfklub egyik alapítójához kerül. A díjat

a hosszú évtizedeken át tartó szakmai munkája-, példaértékű szakmai hozzáállása-, valamint az utánpótlásnevelésben nyújtott tevékenysége elismeréséül ítélték oda.

Nemeskövi Dénes a Szabadság Szállóban 1965 és 1968 között tevékenykedett. 1968-tól tizennyolc éven át a Duna Intercontinental Szálló konyhafőnök helyettese volt, majd 1986-tól a Thermál hotel, 1989-től a Mercure Korona Szálló konyhafőnöke volt. Munkáját jól jellemezte, hogy még nyugdíjba vonulása után is minden kérésnek eleget tett, és segítette a kollégák és üzletek fejlődését.

A hazai konyhák mellett külföldön is számtalanszor dolgozott. Másfél évet töltött Japánban, ott kitanulta a sushi készítés csínját-bínját, de dolgozott Párizsban is, ahová háromszor is visszahívták. Megfordult az NSZK, Hollandia, Ausztria, Kalifornia, Arizona, Venezuela és Mexikó elismert vendéglátóhelyeinek konyháiban is, terjesztve ott a hazai konyha szépségét.

Az elismert Séf kiérdemelte a „Pástétomkirály” jelzőt a kollégáktól, ugyanis azok készítésében és hazai bevezetésében kiemelkedő szerepe volt.

Nemeskövi Dénes az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének 14 fős alapítói között is ott volt, sőt, Ő az, aki mindvégig aktív tagja maradt a második legrégebbi szakácsokat tömörítő szervezetnek.

Nemeskövi Séf Úr éveken át tagja volt a nemzeti válogatottnak is, amivel hatalmas sikereket könyveltek el. De visszavonulása után is mindig volt energiája az utánpótlásnevelésre, a szakmai kérések, tréningek teljesítésére.

Szakmai hozzáállása és alázata példaértékű, példaként szolgálhat a jövő generációja számára.

Díjak, elismerések

  • Mesterszakács (1982)
  • Kétszeres szakács olimpiai bajnok (1984)
  • Egyszeres szakács világbajnok (1985)
  • Kétszeres szakács világbajnok (1986)
  • Egyszeres szakács olimpiai bajnok (1988)
  • Pannónia-díj (1996)
  • Venesz József-díj (1997)
  • Fehérsapka díj – Washington
  • Az év gasztronómusa (2005)

oldalasmagazin.hu