h i r d e t é s

Elkezdte termelni az áramot Európa legnagyobb naperőműve

Olvasási idő
kevesebb, mint
1 perc
Eddig olvastam
a- a+

Elkezdte termelni az áramot Európa legnagyobb naperőműve

2022. augusztus 15. - 14:17

A spanyol projekt önmagában azonban kevés lehet az áramárak letöréséhez.

Forrás: HELIOSCSP

Felkapcsolta Európa legnagyobb naperőművét Nyugat-Spanyolországban az Iberdola – írja a Bloomberg. A másfélmillió napelem-panelt tartalmazó létesítmény akár 334 ezer háztartás áramszükségletét is képes lehet fedezni és a következő négy hét alatt érheti el teljesítménye csúcsát.

Noha az 590 megawattos kapacitású, Extremadurában található erőmű a legnagyobb a kontinensen, ez nem jelenti azt, hogy beindítása jelentős hatást gyakorolhat az áramárakra, miután az Spanyolországban az előző öt évi átlagár közel háromszorosára ugrott. Ugyanakkor ha az Európa egyik leginkább napsütötte országa folytatja a megújuló energiatermelés telepítését, az árak idővel mérséklődhetnek.

Első körben azonban az Iberdola olyan üzleti ügyfelei érezhetik az áramtermelés növekedését, mint a Danone, a Bayer és a PepsiCo, melyek hosszútávú szerződéseket kötöttek a szolgáltatóval.

Spanyolország áramtermelésének 47 százalékát adták a megújuló energiaforrások, ám az évtized végére a cél a termelés 75 százalékának elérése. (vg.hu)