h i r d e t é s

Eltalálós kérdés

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Eltalálós kérdés

2020. december 11. - 15:39

Ki az, aki – legalábbis Európában – három egymást követő mondaton belül a legtöbb hazugságot és rágalmat képes összehordani?

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

Eltaláltad!

Részlet Orbánnak a Trianon-évfordulón, Sátoraljaújhelyen mondott beszédéből:

"Az ezeréves Magyarországot a budapesti összeesküvések hátba döfték. Hadseregét megbénították és szétzüllesztették. Az egyetlen honmentésre alkalmas államférfit meggyilkolták, az országot az ellenségeink a kormányt a bolsevikok kezére adták. A Nyugat megerőszakolta Közép-Európa ezeréves határait és történelmét."
Na, mármost (azon kívül, hogy a második mondatnak így nincs értelme):

  1. A Hitlerre hajazó összeesküvési-hátba döfési együttható nem létezik, az semmiféle dokumentummal, adattal nem támasztható alá.
  2. Ellenben az őszirózsás forradalom a hazatérőben lévő hadseregből indult el. A tökük teli volt a négyéves értelmetlen vérontással.
  3. A Monarchia hadserege egyszerűen össze- és felbomlott az olasz és az orosz fronton is. Magától.
  4. Az állítólag egyetlen honmentésre alkalmas államférfi, Tisza István, háborús uszítóként maga viseli a felelősséget Magyarországnak egy eleve vesztes, kilátástalan harcba rángatásáért, mely vesztes háború volt (sok más fontosabb, Trianont elkerülhetetlenné, törvényszerűvé tévő történelmi szükségszerűség/ok mellett a területvesztés közvetlen kiváltó oka.
  5. Speciel, néhány szabadcsapaton kívül az általam egyébként mentegetni nem kívánt Kun Béla volt az egyetlen, aki a megszerveződő Vörös Hadsereggel ténylegesen honvédő háborút indított, mely Vörös Hadseregbe csapatostul léptek be a világháborút megjárt csapat- és vezérkari tisztek, többek közt maga Szálasi is. Hogy erőfeszítésük nem járt sikerrel, az nem rajtuk, és a közkatonákon, hanem az erőviszonyokon múlt. (Melyeket Tisza, ugyan hogyan tudott volna megváltoztatni?) Megjegyzem, ezenközben Horthy a klozeton ült, és az "ősellenség", a románok segítségére várt.
  6. A Nyugat nem erőszakolt meg senkit. Csak elismerték a román, a szerb, a cseh, a szlovák nép önrendelkezési jogát, melyet az ezeréves Magyarország megtagadott tőlük.
  7. Károlyi elutasította a Vyx-jegyzék elfogadását, ellenben Horthy (minisztere) írta alá a trianoni megállapodást.
  8. Az ezeréves Magyarország területi egysége egyébként az ezerből (a második) ötszáz éven át csak virtuálisan létezett (vagy nevezzük közjogi fikciónak).

Hát, úgy nagyjából ennyi! A hadsereg összeomlásáról, hazajutásuk kálváriájáról közvetlen szemtanú, az olasz fronton szolgált nagyapám, az orosz fronton szolgált öccse számolt be nekem fiatalkoromban, sok érdekes részlettel. Egyszerűen szétzüllött, szétmállott minden, a tábornokok, a tisztek elszeleltek, fölszívódtak.

(Gondolom, a budapesti bolsevik-zsidó-szabadkőműves propaganda hatására!) Valamiért nekik jobban hiszek, mint Orbán verziójának. Még szerencse, hogy Sátoraljaújhely népét nem babonázta meg Orbán
beszéde. (Pedig a várost az elcsatolás területileg is érintette, és emléke a mai napig él – ezt helyi lakosok mondták el nekem.)

Történt ugyanis, hogy Orbán, a járvány ellenére ellenőrizetlen egészségi állapotú (nem tesztelt) szerbiai és romániai gyerekekkel zsúfolta tele a város gyerek/sporttáborát, ahonnan el is szabadult a vírus. Mostanában a látogatásból leginkább erre emlékeznek. És nem éppen barátságosan.

A fölavatott Turul-emlékművet egyébként a városból szerencsére (ámbár ez ízlés dolga) nem látni. Malőr malőr hátán!