h i r d e t é s

Eltörölték a benzinárstopot

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam
a- a+

Eltörölték a benzinárstopot

2022. december 07. - 05:42

Kedd éjjel 23 órától vége a 480-as üzemanyagárnak – jelentette be Gulyás Gergely és Hernádi Zsolt. A Mol-nál a piaci ár a benzin esetében jelenleg 641, a dízelnél pedig 699 forint. 

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (j) és Hernádi Zsolt, a MOL elnök-vezérigazgatója sajtótájékoztatót tart a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2022. december 6-án késő este. A december 5-én hatályba lépett kőolajszankciók után két nappal a kormány - a Mol javaslatára - a benzinárstopot megszünteti - jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter. - Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Bekövetkezett, amitől tartottunk, a hétfőn életbelépő olajszankció mindenki számára érzékelhető zavarokat okozott Magyarország üzemanyag-ellátásában – jelentette be kedd éjszaka Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a fél 11-re összehívott rendkívüli kormányinfón. Kedden 23 órától vége a hatósági árnak, mindenkinek piaci árat kell fizetnie a benzinkúton.

A Mol arról tájékoztatta a kormányt, hogy import nélkül nem tudja ellátni az ország üzemanyag-ellátását. A kormány ezért a Mol javaslatára megszünteti a benzinárstopot – jelentette be a Miniszterelnökséget vezető minisztert. A brüsszeli szankciók eredménye, hogy nem tudják tovább biztosítani az ársapkás benzint – tette hozzá Gulyás Gergely.

Soha nem látott krízishelyzet alakult ki az országban, utoljára a 70-es, 80-as években láttunk ilyen kígyózó sorokat a benzinkutaknál. Káosz alakult ki. Állomásaink negyedében volt leürülés az elmúlt napokban, ami azt jelenti, hogy egyáltalán nem volt üzemanyag, elképesztő problémák alakultak ki az ellátás körül. Amióta a Mol van, ilyen nem történt 

– mondta Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója. 

Idén eddig már 2,2 milliárd üzemanyagot adott el a Mol, tavaly 1,5 milliárdot. Csak az utóbbi hét napban ötvenmillió litert adtak el, ez 60 százalékkal magasabb az egy évvel ezelőtti forgalomnál. Olyan a forgalmuk, mint a turistaszezonban. 871 darab lemaradt rendelésük is volt – tette hozzá Hernádi.

A Mol eddig bírta. Jeleznünk kellett a kormánynak, hogy nem tudjuk tovább biztosítani az ellátást, ha minden a régi marad. Nem bírunk többet teljesíteni annál, mint amit eddig tettünk

– közölte Hernádi.

A Mol vezére arról is beszélt, hogy a termelésből hiányzó benzin nagy részét az elmúlt hetekben Szlovákiából hoztak át, az üzemanyaghiányra és a logisztikai problémákra pedig egyedül az import lehet megoldás. Szerint a brüsszeli szankciók miatt két hónap múlva újabb kritikus helyzettel fogunk szembenézni, erre jó időben fel kell készülni.

Az uniós szankciók hatását februárra fogjuk megérezni. Február 5. után hiányozni fog 10 százalék dízel az európai piacról

– mondta a Mol-vezér

Vissza kell állítani az importot, fel kell tölteni a készleteket, ez azonban időbe telik. A bizalomnak is vissza kell állnia, az importőröknek vissza kell állniuk ebbe az irányba, ez eltarthat egy-két hónapig. Ma kell lépni, hogy év elejére stabil, importtal megtámogatott üzemanyagpiac legyen az országban. Hernádi azt mondta, nagy lépéseket tesznek, hogy az üzemanyagpiacon kialakult káosz elcsituljon.

Hernádi, aki korábban a hatósági árat is felsorolta az üzemanyag-ellátási problémák okai között, és már júniusban is arról beszélt, hogy az ellátásbiztonság miatt fokozatosan ki kell vezetni az ársapkát, most kijelentette, hogy a hatósági árat kizárólag az európai szankciók miatt kell eltörölni.

A Telex megkérdezte, hogy Hernádi szerint mikor lett volna először indokolt kivezetni az ársapkát. Hernádi szerint a nyári helyzet már nehéz volt, de akkor úgy döntött a kormány, hogy stratégiai készletekhez nyúl. Ezek viszont nem szakmai kérdések, őt nem kérdezték meg róla.

A Hír TV arról kérdezte Hernádit, hogy tudja-e garantálni azt, hogy több ilyen helyzet nem fordul elő. A Mol-vezér közölte: garanciát nem tudnak vállalni, de minden tőlük telhetőt megtesznek. A helyzet normalizálódását egy-másfél hónapon belül várják. 

A következő napokban folyamatosan növelik majd a kisbenzinkutak ellátását, de ők korábban nem a Moltól, hanem importból fedezték az ellátásukat. Az import az ársapka eltörlése után visszaállhat.

641, 699 forint/liter

Egy kérdésre válaszolva Hernádi Zsolt elmondta: 

a Mol kútjain most éppen 641 forint a benzin literje, a gázolaj pedig 699 forintba kerül. 

Ebben azonban kutanként nagy eltérés is lehet, még egy társaság különböző egységei között is.

A többi ársapkával kapcsolatban a Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta: minden ársapkának addig van értelme, amíg nem vezet termékhiányhoz. Ha nem lesz biztosítható tömegesen egy termék, akkor az ársapka értelmét veszti.

A hvg.hu kérdésére Gulyás Gergely elmondta, hogy az üzemanyag ára azért emelkedett meg ennyire, mert az unió szankciókkal reagált az orosz agresszióra. 

Az ársapka eltörlése emelni fogja az inflációt, ezzel számolt a kormány

– tette hozzá a miniszter.

Az RTL kérdésére Gulyás Gergely kifejtette: tisztában vannak azzal, hogy a hatósági árak kárt okoznak a gazdaságnak. Azt kell mérlegelni – magyarázta – hogy a gazdaságnak okozott kár, illetve az alacsonyabb árakkal a családok által élvezett előny milyen egyensúlyban van, megéri-e fenntartani az intézkedést. Mindenki mérlegre tudja tenni a néhány benzinkútnál megjelenő áruhiányt és az elmúlt 13 hónap alacsony árát, egyértelmű a válasz, az ársapka összességében nagyon jó döntésnek bizonyult – válaszolta.

Hernádi egy kérdésre megerősítette, hogy a hatósági ár eltörlése nem a Mol nyereségének vagy veszteségének kérdése, hanem az üzemanyag-ellátás biztonsága miatt létfontosságú lépés. 

Matolcsy is szóba került

A kormányinfón az a kérdés is elhangzott, hogy mostantól hogyan fog együtt dolgozni a kormány Matolcsy György jegybankelnökkel (aki nemrég éles kritikát fogalmazott meg a kormány gazdaságpolitikájával szemben). Gulyás szerint erről a pénzügyminiszter nyilatkozott érdemben, abban látszott, hogy hol van az a mezsgye, ahol egyetértenek és hol van az, amiben nem. 

Arra a kérdésre, hogy igaz-e, hogy Matolcsy a mandátumának a meghosszabbítását kérte, Gulyás azt felelte: azt a Fidesz-frakciótól kell megkérdezni. (A frakció szerint igen.) (rtl.hu)