h i r d e t é s

Ennyivel emelkednek a telefon- és internetdíjak

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

Ennyivel emelkednek a telefon- és internetdíjak

2023. január 14. - 13:14

Nem áremelés, díjkorrekció

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

Jön az automatikus inflációkövető emelés a telefon- és internetszolgáltatások díjainál

A Vodafone Magyarország sajtóosztálya megerősítette, hogy a 2021. szeptember 1. és 2022. augusztus 31. közötti időszak 109,39 százalékos mértékű átlagos fogyasztói árindexváltozását figyelembe véve 2023. január 2-tól, a hatályos Általános Szerződési Feltételek (ÁSZF) szerinti, automatikus díjkorrekciót alkalmaznak lakossági, egyes flottás és kisvállalati ügyfeleiknél. Az díjkorrekció az otthoni és a mobil szolgáltatások előfizetési díjait egyaránt érinti.

A 24.hu megtudta, a másik három nagy szolgáltatónál is lesz inflációkövető díjemelés. De mi indokolhatta az automatikus díjemelést, és miért pont most, és miért a fogyasztói árak növekedése alapján emelnek árat a szolgáltatók?

Egy távközlési piaci szakértő a lapnak azt mondta, nagyon fontos kihangsúlyozni, hogy az idei évtől bevezetett lépés nem áremelés, hanem díjkorrekciós kiigazítás. Hozzátette, a háttérben az áll, hogy 2018-ban életbe lépett az egységes EU-s hírközlési kódex irányelve, amely teljesen átírta a korábbi szabályokat, és megteremtette annak lehetőségét is, hogy a távközlési szolgáltató egyoldalúan, de indoklással módosíthassa az ÁSZF-ét, azzal, hogy a határozott idejű szerződéseknél is biztosítja a felmondás lehetőséget az ügyfeleknek. Egyoldalú módosításra korábban nemigen volt a szektornak lehetősége.

A Magyar Telekom Vállalati Kommunikációs Igazgatósága hangsúlyozta, fogyasztóként mindannyian tapasztalhatjuk, hogy számos termék és szolgáltatás ára folyamatosan emelkedik. Ez a gazdasági környezet a vállalkozásokat is kihívások elé állítja. Ők azért teremtették meg az inflációkövető árkorrekció lehetőségét, hogy a gazdasági környezet változásaira (energiaárak és beszállítói költségek drasztikus emelkedése) reagálhassanak.

Az ÁSZF-ük 2022. szeptember 1-től módosult egy olyan – több más szolgáltató ÁSZF-jében is kisebb-nagyobb eltérésekkel megtalálható – árkorrekciós klauzulával, amely megteremti az évenkénti, inflációkövető árkiigazítás lehetőségét, mint írták, a szolgáltatások ár-érték arányának megtartása érdekében. Ügyfeleik a 2022. júliusban küldött számlamellékletükből már értesülhettek az ÁSZF árkorrekciós kiegészítéséről, ezzel összefüggésben határozott idejű szerződéssel rendelkező ügyfeleik (hűségben lévők) számára 45 napos felmondási lehetőség nyílt meg. (A határozatlan idejű szerződéseket pedig bármikor fel lehet mondani.)

Az első árkiigazításra 2023-ban, a KSH 2022-es éves átlagos fogyasztói árindexét tartalmazó hivatalos közleménye (nem a gyorstájékoztató) után 90 napon belül kerül sor, amelyről tájékoztatni fogják az előfizetőket.

A KSH január 13-i gyorsjelentésében azt írta, hogy 2022-ben a fogyasztói árak átlagosan 14,5 százalékkal nőttek – a hivatalos közlemény későbbre várható.

A Yettelnél is tavaly került bele az ÁSZF-be az inflációkövető díjemelés – a díjakon az idei évtől évente egyszer a KSH éves átlagos fogyasztói árindexének megfelelően változtatnak, a közleményt követő 60 napon belül. A díjemelés a meglévő és az új ügyfelekre is kiterjed. Az ügyfeleket emelésről szintén előzetesen értesíteni fogják.

A DIGI is a jelenlegi makrogazdasági helyzetre hivatkozott, mondván ehhez igazítja szolgáltatásai árazását. 2022. novemberében jelentették be az automatikus inflációkövető indexálást, mely a 2023. január 1. napján hatályba lépett ÁSZF tartalmaz. Azt is írták, hogy 2016 óta nem változtattak egyetemleges tarifáikon. Hogy ez mit jelentett számukra, azt néhány mutatóval jelezték.

  • Az eltelt 6 évben KSH által számolt infláció 42,5 százalék volt.

A távközlési iparág két legjelentősebb, operatív kiadási tétele az energia- és a bérköltség, amelyek az elmúlt időszakban jelentősen emelkedtek.

  • 2016 és 2022 szeptember vége között a bérek 88,9 százalékkal növekedtek.
  • A KSH adatai alapján az ipari energia ára az idei első kilenc hónapban 83,4 százalékkal nőtt, illetve 2016-hoz képest 144,6 százalékkal emelkedett.

A bejelentett áremelést tehát a 2016 óta jelentősen megváltozott makrogazdasági környezet hatásai indokolják szerintük, amely miatt kénytelenek voltak korábbi üzletpolitikájukon változtatni.

A módosulásról ők is tájékoztatják előfizetőiket. A tavalyi KSH-árindex változásának megfelelő, a tavaly december 31-i díjakra vetített korrekció nem minősül az előfizetői szerződés módosításának, így az előfizetőt azzal kapcsolatosan felmondási jog nem illeti meg. A díjmódosulás náluk májusban hatályosul az ÁSZF-ben nevesített díjcsomagoknál (vannak kivételek is). Azért az inflációs rátát alkalmazzák a díjemelésnél, mert szerintük ez az az index, amely leginkább kifejezi a távközlési szolgálatók költségeinek emelkedését (is).

További részlete a 24.hu cikkében >>