h i r d e t é s

Érdekességek a lovak színe kapcsán

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Érdekességek a lovak színe kapcsán

2023. augusztus 22. - 10:04

Léteznek olyan lovak, amelyek genetikailag fehérek. Bőrük rózsaszín, a szőrük pedig fehér, a szemük azonban sokféle árnyalatú lehet. Ezek az állatok pigmenthiányosak, ami a pigementtermelő sejtek, azaz melanociták hiányának tudható be.

Forrás: anivetdirect.hu

Az, ha egy ló bőre rózsaszín vagy világos a szőre, nem jelenti automatikusan azt, hogy ez a melanociták hiánya miatt van így. Van olyan is, amikor egy ló szőre azért lesz világos, mert a melanociták pigmenttermelésének különböző változásai mutatkoznak meg.

Azok a paripák, amelyek rózsaszín bőrrel, fehér szőrrel születnek, többnyire életük végéig meg is őrzik e tulajdonságaikat. A valódi fehér lovak azonban elég ritkák, nem beszélve azokról, amelyek a domináns fehér gének egyikét hordozzák magukban.

De bármilyen színű is a ló, a szőrének ápolása is fontos, ehhez kiváló lóápoló eszközök rendelhetők az AnivetDirect webáruházból.

Előfordul, hogy egy ló szőrének színe idővel megváltozik

Vannak olyan lovak, amelyek részleges pigmentációval születnek a bőrük és szőrük tekintetében is, és ez az állapot megmaradhat felnőtt korukra is. Ha egy ló szőrének színe világosodni kezd, akkor a bőrrel együtt a szőr is elveszíti pigmentációját.

A szürke lovak esetén ez másként alakul. Ők megtartják a bőrpigmentet, viszont a szőrük fehérré válhat eközben.

A fehér jegyeket, mintákat, egyszóval elszíneződéseket depigmentációs fenotípusoknak hívják. Ezekért a melanociták hiányát okozó bőrterületek tehetők felelőssé. Ezeknek a jelenségeknek számos genetikai oka lehet.

A domináns fehér lovak titkairól

A domináns fehér ló egy nagy allélcsoport. Bőrük rózsaszín, szemük színe barna, szőrzetük pedig hófehér. Az ebbe az allélcsoportba tartozó paripák között akad néhány példány, amelynek a felső vonala mentén található némi pigmentmaradvány.

Kutatásokat végeztek a telivérek, arab lovak, amerikai lovak és további fajták esetében is. 2021 óta 32 azonosított változatát jegyezték fel a domináns fehérségnek.

A témával foglalkozó szakemberek megállapították, hogy a domináns fehér néhány formája homozigóta állapotban életképtelen embriókat eredményez. Az egerek esetében ismert tény, hogy a homológ mutációk sokszor együtt járnak a vérszegénységgel és a sterilitással. Lovak esetében ilyen következményeket nem lehet tapasztalni.

Nem minden ló fehér, ami annak látszik

A szürke paripák gyakran fehéres árnyalatú szőrszínnel rendelkeznek. Nekik azonban fekete a bőrük és sötét a szemük. A valódi fehér lovaknak ezzel szemben a bőre világos, pigmentálatlan.

Ha egy ló szürke génnel rendelkezik, az nincs ráhatással a bőre vagy a szeme színére. Többnyire a bőrük és a szemük is sötét az ilyen állatoknak.

Bármilyen színűnek is születnek a csikók, ahogy idősödnek, a sötét színű szőrszálaik a kor előrehaladtával ezüstös színűek lesznek. Végül a felnőtt paripa szőrzete nagyjából fehérnek tűnhet, valójában azonban deres lesz.

A lovak többségének általában sötét a bőre. A két különleges színű paripa egymástól való megkülönböztetése a bőrük színének megfigyelésével a legegyszerűbb.