h i r d e t é s

Erdogan csendes bukásra készül

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Erdogan csendes bukásra készül

2023. május 13. - 16:22

Kiélezett küzdelemre lehet számítani a vasárnapi törökországi választásokon, és több közvélemény-kutatás is Recep Tayyip Erdogan vereségét jelzi előre. 

Recep Tayyip Erdogan - Forrás: The Times of Israel

Recep Tayyip Erdogan török elnök kijelentette, hogy elfogadja a vasárnapi választások eredményét, és hogy pártja "az urnáknál elért bármilyen eredményt legitimnek tekint" - írja a Bloomberg.

Erdogan megjegyzéseit azután tette, hogy riválisa, Kemal Kilicdaroglu összellenzéki jelölt azzal vádolta meg a kormányt, hogy nem hajlandó békésen átadni a hatalmat.

Kilicdaroglut a hatpárti szövetség jelölte az elnöki tisztségre, és a kurdbarát Népi Demokratikus Párt jelezte, hogy támogatja őt.

A jelöltek mezőnye Erdoganra, Kilicdaroglura és a nacionalista Sinan Oganra szűkült, és a jelölteknek a szavazatok több mint 50 százalékára van szükségük ahhoz, hogy az első fordulóban győzni tudjanak, különben két hét múlva második fordulóra kerül sor. Muharrem Ince ezen a héten szállt ki a versenyből, ami növelte az esélyét, hogy az ellenzék akár már az első fordulóban győzhet.

A török választási kampány drámai eseményekkel telt, Kilicdaroglu pedig azzal vádolta Oroszországot, hogy megpróbálta befolyásolni az eredményt, amit a Kreml tagadott. A választások közeledtével a 64 millió török választópolgár körében is nagy a bizonytalanság.