h i r d e t é s

Európa politikai földrengésre számít Magyarországon

Olvasási idő
5perc
Eddig olvastam
a- a+

Európa politikai földrengésre számít Magyarországon

2022. január 13. - 10:45

Egy brüsszeli diplomata szerint az unióban nagy elragadtatást vált majd ki, ha Orbán Viktor vereséget szenved a tavaszi választáson.

A kép illusztráció! - Forrás: koronavirus.gov.hu

Orbán Viktor fél a választások kimenetelétől, ezért valóságos pénzesőt zúdít a polgárokra. Adókedvezményekkel, mi több, legújabban az élelmiszerárak rögzítésével igyekszik jó pontokat szerezni „a családok pénztárcájának védelmében”. Dehát 12 év óta komoly a lehetőség, hogy leváltsák, ezért szokás szerint kirohan egy bizonyos közösség ellen, ez most éppen az LMBT-kisebbség.

Ám ily módon aligha tud tömegeket mozgósítani. Bíró-Nagy András, a Policy Solutions vezetője megvan győződve arról, hogy ennek a kampánytémának nem lesz olyan sodró ereje, mint amikor a Fidesz a migránsokat vagy Sorost pellengérezte ki. Sokan félnek az inflációtól és a gazdasági helyzet rosszabbodásától, ezért jelentett be új intézkedéseket a kormányfő.

És mivel az ellenzék szorosan ott liheg a nyakában, mélyen belenyúl a kasszába: a választási hadjáratot állampénzből fedezi, amit persze másutt is megcsinálnak. Az illiberális demokráciájára oly büszke politikus is élt vele, pl. 8 éve, de nem ilyen mértékben. Így a kiköltekezés komoly bajokkal jár a következő kormány számára.

Az elmúlt 10 évben a költségvetési politika az államháztartás hiányának leépítését célozta meg, ám berobbant a koronavírus és most hetenként hoznak nyilvánosságra újabb és újabb kormányzati ajándékot. Ennélfogva a deficit immár 2 év óta kolosszális. A Friedrich Ebert-alapítvány a legutóbbi választás előtt szóvá tette, hogy a szociális intézkedések a tehetőseknek kedveznek, az kap, akinek már amúgy is van valamilye.

A Bloomberg 7,5 milliárd dolláros fordulatról cikkezik, ennek az összegnek a választási győzelmet kell alátámasztania. Kovács Zoltán ezzel szemben azt állítja, hogy azért adnak, mert azt a gazdaság állapota lehetővé teszi. Ám a helyzet azért ennél bonyolultabb.

Krekó Péter a Political Capitaltől úgy látja, hogy a Fidesz pont úgy osztogat, mint korábban a szocialisták, akiket a párt nem győzött szidni érte. Ám jelenleg hiányzik sok-sok milliárd, mivel a hatalom lemondott a Norvég-alapról. Azon felül az EU befagyasztotta a kifizetést a koronaprogramból, és leállhatnak más források is, ha az Európai Bíróság elmarasztalja az Orbán-kabinetet a jogállami kifogások miatt. (Süddeutsche Zeitung)

Mocskosnak és megosztónak ígérkezik a magyar választási kampány

Mocskosnak és megosztónak ígérkezik a magyar választási kampány – Orbán máris antiszemitizmussal vádolja ellenfeleit, akiknek viszont van esélyük arra, hogy megfosszák hatalmától a Márki-Zay szerint korrupt és mohó miniszterelnököt. Pedig még csak egy napja vált véglegessé a szavazás időpontja. Sok európai kormány abban bízik, hogy Orbán április 3-a után mehet isten hírével, miután igen ellentmondásos, populista-nacionalista figura, aki azonban ezúttal egész pályafutása legnehezebb feladatával került szembe.

Veje, Tiborcz István neve kötődik egy sor korrupciós botrányhoz, ő már az urambátyám-rendszer és a rendszerszintű sikkasztás jelképe lett az ellenzék szemében. Szoros kapcsolatban áll Mészáros Lőrinccel, akinek vagyona üstökösszerűen nőtt két év alatt 23 milliárd forintról 296 milliárdra. Hogy valamiképp elhatárolja magát az oligarcháktól, Orbán egy sor szociális és adókedvezményt jelentett be.

Márki-Zay feladata az, hogy egyben tartsa a hat pártot, ugyanakkor a Fidesz folyamatosan próbálja kikezdeni a szövetséget a Jobbik múltjával. A liberálisok ezzel szemben azt hánytorgatják fel, hogy a hatalom miként támadja Sorost, terjesztve az összeesküvés elméletet, miszerint a milliárdos a magyar szuverenitás és kultúra ellen tör.

Orbán ingujjában azonban ott az ütőkártya, hogy a választással egy időben népszavazás lesz a családi értékek védelmében, a melegség „előmozdítása” ellen. Az ellenzék vezetője úgy kívánja kivédeni a támadást, hogy vallásosságát hangsúlyozza, Orbánról ugyanakkor azt mondja, hogy az csupán színleli hitét, a Fidesz pedig képmutató és opportunista a meleg jogok ügyében.

Az EU azt reméli, hogy politikai földrengés lesz tavasszal Magyarországon, merthogy vezetője mumus lett, aki állandóan próbálgatja, hol van Brüsszel számára a tűréshatár, miközben döngeti a mellét, hogy illiberális demokráciát akar kiépíteni. Különösen Macron bízik abban, hogy győzelme esetén Orbán sírásója lehet, már ha utóbbi veszít. Egy brüsszeli diplomata szerint az unióban nagy elragadtatást vált majd ki, ha a politikus alulmarad, mert sok európai vezető őszintén ki nem állhatja. (The Times)

Szoros lesz a kampány

Igen szorosnak ígérkezik a magyar parlamenti választás, de az ország válaszúthoz ér: vagy jön még négy év Orbánnal, vagy teljesen új kormány alakul. A politikus Nagy Imre újratemetésén szabad választásokat sürgetett, de az ellenzék – jó 30 év elteltével – most pont őt szólítja fel ugyanerre. Magyarország a Fidesz alatt maffiaállam lett, olyan mértékű a korrupció, illetve a hatalom összpontosítása. A miniszterelnök ugyan előszeretettel nevezi rendszerét kereszténydemokratának, ám a diszkriminatív törvények, valamint a sokszínűség feladása miatt az messze van a keresztény hagyományoktól, amik az EU alapjait képezték.

Az ellenzéki kampány ugyan némiképp alábbhagyott az előválasztás óta, mert megy a belső civakodás a stratégiáról, de a hat pártnak vagy esélye nyerni. Róna Dániel, a 21 Kutató Központtól azt mondja, hogy a gazdasági helyzet, a vágtató infláció és a járvány félrekezelése folytán a másik oldal jól csinálja a dolgát. Ha az átlagember gondjaival foglalkozik, akkor tud többletszavazatokat szerezni.

Ám a hatékony fideszes propaganda gépezet csak most lendül igazán mozgásba. Édesítőszerként záporoznak a különféle juttatások, lesz Békement és április 3. előtt nem sokkal Budapesten ülésezik az Amerikai Konzervatív Politikai Akció Konferencia. És még ott van a „gyermekvédelmi” népszavazás is.

Pardavi Márta, a Helsinki Bizottság társelnöke szomorúnak tartja, hogy 7 éve sokan nem vették észre a menekültek elleni hadjárat során: bármikor sorra kerülhet egy másik kisebbség is, ám az jó, hogy az LMBT-közösség elfogadottsága egyre nagyobb. Márki-Zay ugyanakkor a gazdaságra és a korrupcióra összpontosít.

Ez az év fordulópontot jelent a magyar demokrácia történetében. Ha Orbán kétharmaddal újrázni tud, még inkább használhatatlan lesz az alkotmány és a töréspont felé tart a viszony Brüsszellel. Ha viszont az ellenzék történelmet csinál, akkor a működőképesség szavatolása lesz a cél, miután az állami kulcspozíciókat a maffiaállam vazallusai foglalják el. (Independent) / Népszava