h i r d e t é s

Felrobbantották a VITUKI toronyházát Budapesten - VIDEÓ

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Felrobbantották a VITUKI toronyházát Budapesten - VIDEÓ

2020. december 11. - 06:58

A 2023-as atlétikai világbajnokságnak otthon adó stadion épül majd a helyén.

Fotó: MTI/Mohai Balázs

Elindult a Budapesti Atlétikai Stadion építése, ennek részeként robbantásos technológiával elbontották a VITUKI Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Tudományos Kutató Központ toronyházát Budapest IX. kerületében.

A fejlesztési területen a Rákóczi hídtól a Kvassay zsilipig, valamint az új Kábelhídon át egészen Észak-Csepelig új árvízi védmű, part menti gyalogos sétányok, kerékpáros utak, valamint hajóállomások is készülnek. A fejlesztéssel megvalósul továbbá a teljes pesti rakpart északi és déli területeinek gyalogos, kerékpáros és vízi összeköttetése egészen a Csepel-szigetig.


Robbantásos technológiával bontják el a VITUKI Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Tudományos Kutató Központ toronyházát Budapest IX. kerületében 2020. december 10-én. - Fotó: MTI/Illyés Tibor

A kivitelezési munka előkészítése során felmérték az 1976-ban épült VITUKI toronyházának állapotát is. A megvalósíthatósági tanulmány vizsgálta a Mühlbacher István (Iparterv) tervezte toronyház szerkezetét, állékonyságát, valamint későbbi lehetséges funkcióját, és megállapította, hogy a torony jelenlegi állapotában tovább nem hasznosítható, így műszaki-gazdasági okokból szükségessé vált annak bontása.


A toronyház maradványai. - Fotó: MTI/Illyés Tibor

A közbeszerzési eljárásban nyertes kivitelező konzorcium a hierarchikus bontási technológia helyett a jelentős időmegtakarítást eredményező robbantásos technológiát választotta, melynek engedélyeztetése lezajlott. Az elbontás során a toronyépületet a Rákóczi híd felé, a hosszabbik oldalával párhuzamosan döntik el. Az épületegyüttes 1864 négyzetméteres "lepényépületét" hagyományos technológiával bontják el. (Infostart)