h i r d e t é s

Finomabb nem lesz, csak drágább a menza

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Finomabb nem lesz, csak drágább a menza

2022. június 13. - 06:11

A menzákat is elérte a drágulás, 20-30 százalékos áremelés jöhet a közétkeztetésben

A kép illusztráció! - Forrás: MTI

20-30 százalékos áremelést szeretnének a közétkeztetésben részt vevő cégek ősztől – írja a Világgazdaság a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetségére hivatkozva. Az őszi árakról már zajlanak a tárgyalások a bölcsődei, óvodai és iskolai menzákat finanszírozó önkormányzatok a közétkeztető cégek között.

Ősztől egy iskolai ebéd teljes áron 800-900 forint lehet, becslések szerint így a szülőknek az eddigi 400-500 helyett legalább 100 forinttal többet kellene majd fizetniük.

Sáfár Ferenc, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége közösségi étkeztetési szekciójának vezetője a lapnak elmondta, hogy már február végére el olvadt az idei, jellemzően 6-12 százalékos áremelések hatása a közétkeztetési piacon. Egy szakmai felmérés szerint már a múlt év végén 17 százalékos költségnövekedést érzékeltek a szereplők.

Sáfár szerint már tavasszal 30 százalék körüli áremelés lett volna szükséges az élelmiszer- és energiapiacon történt változások hatására, ráadásul májusban az infláció átlépte májusban a 10 százalékos lélektani határt.

Sáfár arról is beszélt, hogy a drágulás együttes hatása jelentősen meghaladja a közétkeztetők által érvényesíteni kívánt áremelés mértékét. Ez optimálisan minimum 30 százalék lenne ősztől, de ennyit az önkormányzatok többsége nehezen vagy egyáltalán nem tud kigazdálkodni. Egyelőre átlagosan 20 százalék körüli áremelés lehetősége körvonalazódik, az eddigiekhez hasonlóan nagy eltérésekkel, régióktól, önkormányzatoktól függően 15-30 százalék közötti szórással. (MTI) / Telex