h i r d e t é s

Fűtés gazdaságosan és hatékonyan

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Fűtés gazdaságosan és hatékonyan

2023. október 16. - 10:55

Egy lakás vagy ház fenntartási költségeiben a fűtési kiadások jó nagy szeletet képviselnek. Éppen ezért nem árt, ha alaposan körüljárod a témát, mielőtt felújítanád, kicserélnéd vagy kialakítanád az otthonodban a fűtési rendszert vagy a fűtési-hűtési rendszert egyben.

Hogy mindig kellemes legyen a hőmérséklet otthon

A megfelelő komfortérzet alapvető elvárás az otthonoddal kapcsolatban. A DODO fürdőszoba oldalán található bútorokkal, kiegészítő elemekkel, világítótestekkel és dekorációkkal nagyon kellemessé és kényelmessé teheted a napindítást és -zárást, ám a megfelelően működő és hatékony fűtési rendszer hiánya nagyon sok bosszúsággal járhat.

Szerencsére ma már a hagyományos fűtési módok - a kandalló és a kályha - mellett egyre modernebb eszközök állnak rendelkezésre. A különféle kazánok nagyon hatékonyan és megbízhatóan képesek ellátni feladatukat. Szilárd tüzelésű, folyékony tüzelőanyagú és gáztüzelésű készülékekkel találkozhatsz. Sok helyen még látni konvektorokat is, de minél nagyobb a fűtendő terület, annál kevésbé gazdaságos ezek használata.

Korszerű megoldásokkal

Egyre többen használnak elektromos eszközöket, hogy kellemes meleg legyen otthon, ha kint már zord szelek fújnak is. Használatuk során nincs közvetlen károsanyag-kibocsátás, a szén-monoxid-mérgezés esélye is nulla. Kéményre sem kell költened, és termosztáttal szabályozhatod a helyiségekben a hőmérsékletet.

A hőszivattyús rendszer korunk talán leghatékonyabb, leggazdaságosabb és legkörnyezettudatosabb fűtési megoldása, de kialakítása elég nagy kiadást jelenthet. A szükséges hőmennyiséget a levegőből, a talaj felső vagy alsó rétegéből, illetve a talajvízből veszi ki, ezt pedig utána az épületen belül átadja a hőcserélőnek. Fűteni és hűteni is lehet vele. Itt sincs károsanyag-, de szén-dioxid-kibocsátás sem.

Egy napelemes rendszerrel áramot, meleg vizet és meleget is lehet csinálni. Mindenképpen érdemes szakemberrel konzultálni a megtérülés érdekében.

Támogasd jó szigeteléssel

Ha korszerűsíted a fűtési rendszert, vagy már eleve ilyet alakítasz ki, azt mindenképp csak akkor tudod gazdaságosan üzemeltetni, ha a megfelelő szigeteléssel párosul az, valamint a nyílászárók is megfelelők. Ezzel a nagy hőingadozás veszélyét minimalizálhatod. Nem alakulnak ki hőhidak, és nem kezdenek el penészedni a falak és a bútorok. Ezzel sokat teszel az ott lakók egészségéért is. Kisebb lesz az energiafelhasználás, és ezzel a havonta kézhez kapott kiadások is látványosan csökkennek majd. Igaz ez a nyári hónapokra is, hiszen ha a hő nem megy ki, akkor a hő nem is jön be sem, nem kell annyit üzemeltetni a hűtőrendszert.

Ha sikerül megtalálnod és kialakítanod a megfelelő fűtési rendszert, sokkal komfortosabban telnek a mindennapjaid, ráadásul a megtakarításból a belső tereket még egyedibbé teheted akár a DODO-nál beszerezhető szép berendezési tárgyakkal is.