h i r d e t é s

Hamarosan gond lesz az áramellátással

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Hamarosan gond lesz az áramellátással

2017. május 09. - 11:21

Nagyjából egyszerre állítanak le reaktorokat a cseh atomerőművekben a nyáron, ami megdrágíthatja az elektromos energiát a régióban és nem fogja megkönnyíteni Magyarország áramimportját - írja a Napi.hu.

Forrás: inhabitat.com

A cseh energiakereskedők arra számítanak, hogy a harmadik negyedében a nukleáris erőművek áramtermelésének visszaesése és a magyarországi, illetve balkáni kereslet feszessége miatt magasra szökhetnek az áramárak - írja az ICIS szakportál. A kínálatot az fogja korlátozni, hogy a temelini és a dukovanyi atomerőműben egyaránt július-augusztusra terveznek karbantartási munkákat.

A kínálati oldalon eközben megjelenhet Magyarország. Ha a tavasz száraz időjárást hoz, akkor a magyar vásárlók, amelyek általában a Balkánról importálnak vízi erőművekkel termelt áramot, alternatív forrást keresve a cseh és a szlovák piac felé fordulhatnak, ahol idén szűkös ellátással találhatják magukat szembe.

Elcsúszó befejezés

Mind Temelinben, mind Dukovanyban egy-egy reaktort állítanak le júliusban, majd az utóbbiban egy további karbantartását kezdik meg a hónap közepén. A temelini munkák augusztus közepéig tarthatnak, míg Dukovanyban szeptemberig elhúzódnak. Ehhez hozzá kell adni a késéseket, amelyek rendszeresek az atomreaktorok karbantartásánál.

Ez azt jelenti, hogy a nyári fogyasztási csúcs idején négy hétre kiesik két gigawatt a cseh áramtermelési kapacitásból, ami megegyezik a paksi atomerőmű termelési képességével. Emellett a harmadik negyedévben végig kisebb lesz a megszokottnál a rendelkezésre álló kapacitás, miközben a cseh atomerőművek óriási súlyuk miatt nagy hatást gyakorolnak az áram árára.

Fogyasztási lánc

Csehország elektromos hálózata összeköttetésben áll Szlovákiáéval és Magyarországával. Ha Románia és Szerbia árampiaca feszes lesz a nyáron, akkor Magyarország, amely rendszerint ezektől a szomszédaitól vesz elektromos energiát, Szlovákiából próbálhat meg vásárolni, amely viszont a szintén feszes cseh piacról próbálhat áramot venni.

Romániában az elektromos energia előállításában szerepet játszó víztározók tartalékai négy százalékkal nőttek május első hetében - derült ki a Transelectrica adataiból, ám még így is elmaradnak az elmúlt három évben elért rekordjuktól. A hasonló szerb tartalékok stabilak voltak.

A helyzet még változhat, hiszen majdnem két hónap van hátra a harmadik negyedév kezdetéig. Ha esős lesz ez az időszak, az az áramtermelés növekedésén át nyomást gyakorolhat az árakra. A cseh termelés visszaesése azonban biztos, ezért az áramkereskedők legvalószínűbb forgatókönyvében áremelkedés szerepel.

napi.hu