h i r d e t é s

Hamarosan újjáépül a Diósgyőri vár

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Hamarosan újjáépül a Diósgyőri vár

2022. július 27. - 17:01

Az Épkar és az FK-Raszter közös munkájával egyre jobban kirajzolódik a vár dicsőséges középkori korszakát felelevenítő forma.

Forrás: magyarepitok.hu

A Modern Városok Program támogatásával Miskolcon megvalósuló projektben nemcsak Magyarország, hanem a visegrádi négyek és a közép-európai térség egyik legjelentősebb látványosságát fogják átadni – írja a magyarepitok.hu, ami havi rendszerességgel számol be, fotókkal gazdagon illusztrálva Északkelet-Magyarország egyik legérdekesebb és legjelentősebb építkezéséről.

A projekt alapvetően két részre osztható: a belső és külső várra. Az elmúlt időszak munkálatai közül az Épkar mérnökei most utóbbi területen zajló feladatokról adtak bővebb tájékoztatást a portálnak.

Mint olvasható, a külső vár déli bástyájában a kivitelezők elkészítették a lépcsőszerkezetet, ami felvisz a földszintre. Emellett befejezték a munkát az északi és a keleti oldalon az épületek belső részein a szinteket tartó csillagboltozatok kőbordáin is, így elkezdődhettek a kőműves falazási feladatok is. A kazamataszinten immár nemcsak a nyugati és déli oldalon dolgoznak, hanem a keleti oldalon is elkezdték felállítani a látványos oszlopsorokat.

A külső konyhaépületben pedig miután a kéményt kiépítették, a tető acélszerkezetét is felszerelték.

Csehes Réka munkahelyi mérnök tájékoztatása szerint a jól ismert Ernye Bán torony födémje elkészült, itt már ismét a falazási munkálatokat végzik a kivitelezők. A hatszögletű lépcsőházi toronyban pedig nemcsak a kőfalakat építik most, hanem a kő ajtókeretek is a helyükre kerül. Végül hozzátette: a külső teraszokon a lejtbetonozás elkészült, így ezek területek most a vízszigetelésre várnak.

Mindeközben a belső várban a kápolna és az étterem szerkezetépítése van fókuszban. (Infostart)


A Diósgyőri vár felújításának látványterve 2017-ből. - Forrás: Facebook

 


Képek forrás: Magyar Építők