h i r d e t é s

Hangszertokan csempészhették ki Japánból a szökevény Nissan-vezért

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Hangszertokan csempészhették ki Japánból a szökevény Nissan-vezért

2020. január 02. - 06:44

Sajtóhírek szerint hangszertokban bújtathatták el a pénzügyi visszaélésekkel vádolt és óvadék ellenében szabadlábra helyezett Carlos Ghosn-t, így juttatták ki tokiói otthonából a férfit.

Carlos Ghosn - Forrás: Arabian Business

A japán sajtó jelentései szerint sehol semmilyen hivatalos nyoma nincs annak, hogy a Nissan autóipari konszern korábbi elnök-vezérigazgatója, a libanoni-francia üzletember elhagyta az ázsiai szigetországot. Ghosn a hét elején közleményben jelentette be, hogy Libanonban van, de arról nem árult el semmit, hogyan került oda.

A japán sajtó szerint egy magánrepülőgép repült Törökországba Japán egyik regionális repülőteréről Ghosn szökése idején. Hironaka Dzsunicsiro, Ghosn japán ügyvédje azt állítja, semmit sem tudott Ghosn szökéséről, s a hír őt is megdöbbente. Tudatta azt is, hogy nem számít arra, hogy a üzletember visszatérne Japánba.

Stephen Givens jogász, a japán jog szakértője szerint az eddig ártatlanságát hangoztató Ghosn szökésével egyértelműen bűncselekményt követett el, és így már soha nem térhet vissza Japánba anélkül, hogy börtönbe kellene mennie. A szakértő szerint Ghosn így patthelyzetbe került, és élete hátralévő részében aligha hagyhatja majd el Libanont.

A tokiói körzeti bíróság visszavonta Carlos Ghosn óvadékát, így

a japán hatóságok lefoglalhatják azt a 1,5 milliárd jent (mintegy 4 milliárd forint), amelyet az üzletember óvadékként helyezett letétbe.

Carlos Ghosnt először 2018 novemberében vették őrizetbe, később szabadon engedték, majd ismét őrizetbe vették. A vád szerint saját anyagi veszteségeit a Nissannal fizetette ki, valamint a cégnek szóló külföldi utalásokat irányított át saját számláira.

Libanonba érkezését bejelentő közleményében arra hivatkozott, hogy azért menekült el Japánból, mert a japán igazságszolgáltatás szerinte elfogult, eleve bűnösnek tekintették és túszul ejtették őt, alapvető emberi jogait semmibe vették, és az "igazságtalanság és üldöztetés" elől menekült el a távol-keleti országból.

Libanoni részről azt közölték, hogy Ghosn legálisan lépett be az országba, francia útlevelet és libanoni személyi okmányt mutatott fel a határon. Franciaország igyekezett tisztázni, hogy nem tudják, Ghosn hogyan használhatott francia útlevelet. A libanoni származású üzletembernek francia, libanoni és brazil útlevele is van, de elvileg a japán bíróság mindet lefoglalta. (MTI) / infostart.hu