h i r d e t é s

Hatalmas robbanás rázta meg Libanon fővárosát - VIDEÓ

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Hatalmas robbanás rázta meg Libanon fővárosát - VIDEÓ

2020. augusztus 04. - 19:14

A detonáció Bejrút kikötői részén történt

Forrás: JANINE HAIDAR/AFP

Hatalmas robbanás rázta meg a libanoni fővárost, Bejrútot, azelőtt, hogy a Rafik Hariri volt miniszterelnök meggyilkolásának ügyében zajló per elkezdődött volna.

Helyszíni beszámolók szerint a kikötő térségében volt a detonáció, úgy tudni, egy második robbanás is követte. Az ott készült videók gomba-alakú felhőről és igen nagy pusztításról tanúskodnak.

Rafik Hariri volt kormányfő 2005-ös meggyilkolásával a Hezbollah négy tagját vádolják, a siíta szervezet következetesen tagadja, hogy bármilyen szerepe lett volna a merényletben. (Euronews)

Frissítés (2020. augusztus 5. 6:01)

Legalább 50 halott, a lökéshullám tíz kilométerig elért.

Később a CNN már arról írt hivatalos források alapján, hogy a raktárban a hatóságok által elkobzott veszélyes robbanószerek voltak, ezért is volt ilyen óriási a robbanás.

A halálos áldozatok száma magyar idő szerint kedd este 10 órára legalább 50-re emelkedett, a sebesültek száma pedig 2750-re – erről a libanoni egészségügyi miniszterelnök beszélt. 

Az LBCI libanoni műsorszolgáltató nem sokkal korábban úgy értesült, hogy csak a bejrúti Hotel Dieu kórházban több mint ötszáz sérültek ápolnak, és többet már nem tudnak fogadni. Többtucatnyian műtétre szorulnak, a kórház véradásra szólította fel a lakosokat.

Bejrút polgármestere azt mondta, hogy legalább tíz tűzoltó eltűnt, akik azért érkeztek a helyszínre, hogy eloltsák a tüzet, de a detonáció után nyomuk veszett.

Az egyik szemtanú, aki néhány kilométerrel távolabb volt, azt mondta a CNN-nek, hogy olyan volt, mint egy földrengés, majd a lakás horizontálisan megrázkódott, az ajtók kivágódtak és kitörtek az ablaküvegek. A detonációt még a 240 kilométerre található Cipruson is érezték: Limassolban beremegtek az ablakok. (24.hu)

What looks like fireworks going off before the large explosion at the #Beirut port. #Lebanon pic.twitter.com/D3PlidjjNA

— Joe Truzman (@Jtruzmah) August 4, 2020

Huge blast in Beirut just now! pic.twitter.com/hId8JhZMKV

— Tobias Schneider (@tobiaschneider) August 4, 2020

BREAKING: Massive explosion in Beirut. Footage from the daily star office now in Lebanon pic.twitter.com/2uBsKP5wCH

— Ghada Alsharif (@GhadaaSharif) August 4, 2020