h i r d e t é s

Így kerülhető el, hogy kevesebb hulladék keletkezzen odahaza

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

Így kerülhető el, hogy kevesebb hulladék keletkezzen odahaza

2024. február 27. - 09:30

Tudatos életvezetéssel csökkenthető az ökológiai lábnyomunk

Mindennapi életünk során számtalan eldobható, egyszerhasználatos csomagolóanyaggal kerülünk kapcsolatba. Ezek egy része megfordul a háztartásunkban is, de tudatosabb életvezetéssel drasztikusan lecsökkenthető az otthoni hulladék mennyisége. A SodaStream összegyűjtött néhány tippet ennek érdekében.

1. Papírszatyrok és műanyag zacskók

Még egy kisebb napi bevásárlásnál is rengeteg felesleges zacskó és papírtasak össze tud gyűlni. Éppen ezért tanácsos állandó eszközöket használni ezen a téren. A zöldségeknek, illetve a tejtermékeknek elegendő lehet a kosár, míg a nagyobb csomagolású élelmiszerek, háztartási cikkek hazacipelése egy-két erősebb papír szatyorral is megoldható. A zöldségek szállítására és mérésére érdemes 2-4 zárható, hálós szövetzsákot beszerezni. Így elkerülhető, hogy otthon felhalmozódjanak a műanyag vagy papír szatyrok.

2. Csomagolásmentes boltok

Bár ma még kevés ilyen bolt található, de érdemes kipróbálni a csomagolásmentes üzleteket, ahol többek között tésztákat, fűszereket, hüvelyeseket, különféle liszteket, illetve étolajat vásárolhatunk kimérve. „Ebben az esetben az otthonról hozott tárolóedényeket, üvegeket kell segítségül hívnunk, de nem keletkezik plusz hulladék, vagyis fenntartható és környezetbarát módon vásárolhatjuk meg a sütéshez és főzéshez az alapanyagokat” – hangsúlyozta Széll-Szőke Krisztina, a SodaStream termékmenedzsere.

3. PET-hulladék nélkül

A legtöbb háztartásban az üres PET-palackok jelentik a legnagyobb kihívást a hulladékok tárolása terén. Mióta ezek visszaválthatóvá váltak, ezért elkerülhetetlen, hogy hosszabb-rövidebb ideig otthon kerüljenek tárolásra a már kiürült példányok.

Egy szénsavasító készülék beszerzésével azonban örökre búcsút mondhatunk a problémának. Egy ilyen géppel ugyanis saját ízlésünknek megfelelő szénsaverősséggel állíthatók elő frissítők. „Célszerű a család minden tagjának egy-egy újratölthető kulacsot beszerezni, így az otthon készített frissítőket kényelmesen magunkkal vihetjük az iskolába, munkahelyre, vagy kirándulásokra. Ökológiai lánynyomunkat jelentősen csökkenthetjük, mivel egyetlenegy többször használatos szénsavasító palackkal legalább 2500 PET-palacktól kímélhetjük meg a Földünket” – hívta fel a figyelmet a SodaStream termékmenedzsere. Hozzátette továbbá, hogy kevesen gondolnak bele, de körülbelül 2,5 millió tonnányi szén-dioxid kibocsátással jár az üres PET-palackok üdítőfel történő feltöltése1. Vagyis az otthoni frissítők készítésével jelentősen csökkenthető lenne az üdítők előállításához köthető károsanyag-kibocsátás is. A PET-palackos üdítőket ráadásul cipelni kell otthonunk és a bolt között, egy szénsavasító készülékkel tehát az életminőségünket is kedvezően befolyásolhatjuk.

4. Komposztálható konyhai hulladék

A sütés-főzés közben rengeteg olyan konyhai hulladék keletkezik, ami általában azonnal a kukában landol. Holott egy hatékony konyhai komposztáló géppel ezekből értékes komposzt készíthető a szobanövények, vagy a kerti növények számára. Hazánkban egyelőre csak 14 településen, illetve Budapest két kerületében indult el a konyhai biohulladék gyűjtése. Egy komposztáló géppel tehát hosszabb távra megoldást találhatunk a háztartási hulladék csökkentésére.

5. Újrahasznosítás

Ma már egyre szélesebb azon termékek kínálata, amelyek újrahasznosított alapanyagokból készülnek. Ha lehet, akkor részesítsük előnyben ezeket, mivel ezzel is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy fenntarthatóvá váljon a globális gazdaság. Vannak már például tengeri hulladékból készült sportcipők, vagy újrahasznosított poliészterből (rPET) készült plüssmackók. Lényeges azonban, hogy ezekből is csak annyit vásároljunk, amennyire valóban szükségünk van!

A SodaStream továbbra is elkötelezett a hulladékcsökkentés iránti küzdelemben és hisz abban, hogy úgy lehet leginkább csökkenteni a szemét mennyiségét, ha azokat le sem gyártják. A márka által kínált szénsavasító gépek teljes mértékben ezt az irányt képviselik.

 


1 - https://www.theecoexperts.co.uk/home-hub/plastic-bottle-waste