h i r d e t é s

Így segíthet a marketing a szállodák újraindításában a COVID-19 után

Olvasási idő
5perc
Eddig olvastam
a- a+

Így segíthet a marketing a szállodák újraindításában a COVID-19 után

2021. március 03. - 09:48

A COVID-19, azaz a koronavírus soha nem látott visszaesést eredményezett a nemzetközi, és sok helyen a belföldi utazások terén is. Számtalan vendéglátó egység, köztük éttermek, fogadók, és persze szállodák voltak kénytelen átmenetileg (vagy végleg) bezárni.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

Habár pontosan nem tudhatjuk, mikor enyhül jelentősen a helyzet, ahogy a világ lassan felülkerekedik a járványon, a szállodatulajdonosok is bizakodva kezdenek el gondolkodni a közelgő újranyitásokról. Persze több hónapnyi kihagyást követően nem folytatódhat minden pontosan onnan, ahol a dolgok abbamaradtak, és a szállásadóknak teljesen új stratégiákra lesz szükségük, ha szeretnének visszakerülni a versenymezőnybe.

Itt lép a képbe a marketing

Ha egy szálloda szeretne ismét a lehetséges vendégek szemei elé kerülni, akkor ehhez egy robosztus újraindítási marketingstratégiára lesz szüksége. Amennyiben szállodatulajdonosként (vagy marketingesként) te is ebben reménykedsz, érdemes már most felkészülni a várva-várt nyitásokra. Íme néhány hasznos tanács ehhez!

1. Állítsd párhuzamba marketing- és bevételkezelési stratégiáidat

Az újranyitási tervezet kidolgozásakor fontos, hogy marketing- és bevételkezelési stratégiáid párhuzamba kerüljenek az árképzés, a csatornák közötti paritás, a közvetlen foglalási extrák, az új ajánlatok és csomagok, illetve a (rugalmas) lemondási politika terén is.

2. Készítsd fel webhelyedet az újranyitásra

Webhelyed szállodád legfontosabb információs központja lehetséges vendégeid számára, ezért fontos, hogy mindig naprakész, friss információkat tüntess fel rajta.
Lássuk, hogy mire érdemes odafigyelned:

 • Egyértelműen tudasd a webhely látogatóival, hogy szállodád újranyitott, vagy készül az újranyitásra (persze csak akkor, ha ez már valóban lehetséges).
 • Biztosítsd látogatóidat, hogy szállodádban továbbra is szigorúan odafigyeltek a tisztaságra, illetve a biztonsági óvintézkedésekre, megóvva ezzel mind a vendégek, mind pedig az alkalmazottak egészségét.
 • Publikálj egy blogbejegyzést az újranyitásról, és oszd meg azt a közösségi oldalakon, illetve email feliratkozóiddal/korábbi vendégeiddel is.
 • Kínálj releváns kedvezményeket és ajánlatokat vendégeid számára (pl. családi kedvezmények, üzleti kikapcsolódást ígérő csomagok, stb.)

Ne felejts el a SEO-val (azaz a keresőoptimalizálással) is foglalkozni, hogy webhelyedre minél több lehetséges vendég találjon rá az interneten, megkerülve ezzel az OTA-kat.

3. Dolgozz ki egy rugalmas lemondási politikát

A rugalmas lemondási politikák felbátorítják az érdeklődőket a foglalásra. A különböző OTA-k lemondási szabályzatai rendszeresen változhatnak az újranyitás során, de ha szállodád webhelyén kedvező feltételeket kínálsz a közvetlenül foglalók számára, akkor ezzel kikerülheted a közvitetőket.

4. Találd meg az ideális egyensúlyt a közvetlen foglalások és a közvetítők között

Amint a világ végre elkezd felengedni, érdemes lesz szállodamarketing erőfeszítéseidet a közvetlen foglalásokra összpontosítani. Lesznek persze olyan szállodák is, amelyek kifejezetten az OTA-kra helyezik majd a hangsúlyt, hiszen azok gyorsabb eredményeket kínálnak majd a járványhelyzet után.

Ezekre a közvetítőkre persze a későbbiekben is szükség lesz, de minél több foglalást sikerül közvetlenül szállodád webhelyén lebonyolítanod, annál nagyobb bevételre tehetsz majd szert (ami kritikus fontosságú lesz az újranyitás után).
Lássuk, hogy hogyan szerezhetsz több közvetlen foglalást:

 • Biztosítsd az árparitást, és tüntesd fel úgy a közvetlen foglalás előnyeit webhelyeden, hogy egyetlen érdeklődő figyelmét se kerüljék el.
 • Állj elő egy stratégiával, amellyel megmentheted a félbehagyott, elfeledett foglalásokat webhelyeden.
 • Alkalmazz remarketinget, hogy ajánlataiddal újracélozhasd a korábban érdeklődő felhasználókat az interneten.
 • Kínálj azonnali jutalmakat azoknak az érdeklődőknek, akik cserébe megadják email címüket, és feliratkoznak hírleveledre.
 • Kínálj személyre szabott webhelytartalmakat az ügyfélszegmensek, forgalomforrási csatornák, illetve a webhelyen megtekintett oldalak alapján.

5. Frissítsd digitális tulajdonaidat

Nem csak a webhelyeden feltüntetett információkat kell frissítened, hanem minden olyan felületet is, ahol szállodád megjelenik az interneten. Győződj meg róla, hogy minden adat, elérhetőség, illetve az újranyitással kapcsolatos tudnivaló feltüntetésre kerüljön a releváns felületeken. Ilyen például a TripAdvisor, a Google Cégem, illetve szállodád minden közösségi profilja is.

6. Próbáld visszaszerezni a lemondott foglalásokat

A tavalyi év során bizonyára több olyan foglalástól is megfosztott a vírus, amiket egyébként biztosan teljesültek volna. Rengetegen voltak kénytelenek lemondani, vagy elhalasztani foglalásukat, azonban egy emlékeztető célú email kampánnyal jó eséllyel sokat vissza tudnál szerezni az ilyen „majdnem vendégek” közül. Ha a helyzet engedi, kínálj valamilyen ösztönző extrát is az újrafoglalóknak.

7. Állj elő egy marketingtervvel, ami a kereslettel arányosan változik

Ahhoz, hogy a szállodák forgalma újra fellendüljön, bizonyára több hónapra is szükség lesz majd az újranyitást követően. Ahogy az utazási kereslet egyre növekedik majd, úgy lesz érdemes ehhez igazítanod marketingstratégiádat is. Ezzel biztosíthatod, hogy mindig csak annyit fektetsz a marketingbe, ami jó eséllyel meg is térül majd – sem többet, sem kevesebbet.

A tervnek már az újranyitás előtti heteket is magába kell foglalnia, majd ahogyan telnek a hónapok, a konverziós tölcsér felső szakaszai helyett egyre több figyelmet kell fordítanod az alsóbb szakaszokra is.
Íme néhány hasznos tanács az újranyitást követő időszakra:

Első hónap: Összpontosítsd költségkereted 80%-át a marketingtölcsér legfelső szakaszára, első sorban a helyi, országon belüli közönségek megcélzására. Egyelőre ne törődj azokkal a célcsoportokkal, amelyek még nem valószínű, hogy utaznának (például a külföldiekkel). Marketingüzeneteid legyenek relevánsak az adott helyzethez, és tudasd ideális vendégeiddel, hogy szállodádban már foglalhatók szobák a következő 60-90 napra.

Második hónap: Kezdj el foglalkozni a marketingtölcsér középső szakaszaival is (60% felső szakaszok, 40% alsóbb szakaszok), és kezdd el megcélozni a külföldi piacokat is marketingüzeneteiddel. Továbbá, ahogy webhelyeden egyre többen fordulnak meg, kezdj el remarketing kampányokat futtatni, hogy újracélozhasd ezeket a látogatókat. Marketingüzeneteidben összpontosíts az USP-kre, illetve a különleges ajánlatokra és csomagokra.

Harmadik hónap: Próbálj felülértékesíteni azzal, hogy remarketingedben kiemeled a szállodai wellness részleget és éttermet a foglaló vendégek számára. A költségkeretet itt már 70%-ban fordíthatod az a tölcsér alsóbb szakaszaira, és 30%-ban a felsőbb szakaszokra. Marketingüzeneteidben a látogatást meghosszabbító csomagajánlatokra, és egyéb extrákra térj ki, amikkel növelheted a foglalások átlagértékét.

8. Tartsd a kapcsolatot vendégeiddel a CRM segítségével

Azzal, hogy emailekben tartod a kapcsolatot leendő és volt vendégeiddel, nem csak további foglalásokat biztosíthatsz szállodád számára, ahogy az utazási kereslet növekedni kezd, hanem a jövendőbeli vendégekben is oldhatod némileg az utazásból adódó stresszt.
Íme néhány hasznos tanács ehhez:

 • A szálloda újranyitását speciális csomagok és ajánlatok kíséretében jelentsd be.
 • Kínálj exkluzív csomagokat és extrákat azoknak, akik újrafoglalják korábban lemondott szobáikat.
 • Küldj látogatás előtti és közbeni automatizált emaileket vendégeidnek, amikben biztosítod őket a járványügyi óvintézkedésekről, illetve programokat javasolsz az adott időszakra.
 • Küldj egy automatikus visszahívó emailt vendégeidnek a kijelentkezésük után néhány hónappal, hogy újbóli foglalásra ösztönözd őket.