h i r d e t é s

Ismét az egekben a kórházak kifizetetlen tartozása

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Ismét az egekben a kórházak kifizetetlen tartozása

2023. április 26. - 11:07

Idén az az első negyedév végére a kórházak és egyetemi klinikák együttes kifizetetlen számlaállománya elérte 54 milliárd forintot. 

Forrás: Orbán Viktor Facebook oldala

Tavaly októberben ennél alig volt nagyobb a felgyűlt tartozás, amikor is adósságrendezés történt - mondta el  Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára a Napi.hu-nak.

A kórházak esetén a felhalmozott tartozás 39,3 milliárd forint, az egyetemi klinikák esetében 8,9 milliárd forint. Előbbi körben február végén még "csak" 33,8 milliárd forint lejárt tartozásról számolt be a Magyar Államkincstár, vagyis két hónap alatt 5,5 milliárd forint volt a növekedés.

A Napi.hu idézi a teljes körre vonatkozó növekedési számokat is, eszerint januárban 17 milliárd forinttal, februárban 16,4 milliárd forinttal emelkedett az intézmények lejárt tartozásállománya. Márciusban pedig úgy volt 8,9 milliárd forint a növekedés, úgy, hogy az intézmények mintegy 12 milliárd forintot kaptak a megemelkedett rezsiköltségeik kompenzálására.

Rásky László azt is elmondta, hogy a kórházi eszközbeszállítóknak az idén még egyáltalán nem fizettek az intézmények. Szerinte a költségvetési gyakorlat, miszerint az állam 11 hónapon keresztül nem fizet, majd a 12. hónapban rendezi az adósságok nagy részét (sokszor késedelmi kamat nélkül) kényelmes lehet ugyan, de a beszállítókra nagy terhet ró. (Portfolio)