h i r d e t é s

Jön itt minden: kánikula, extrém UV-sugárzás, felhőszakadás

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

Jön itt minden: kánikula, extrém UV-sugárzás, felhőszakadás

2020. június 29. - 06:08

Hétfőn délelőtt megnövekszik a felhőzet, helyi záporok alakulnak ki. - írja az idojaras.hu.

Illusztráció: MTI

Délután sok lesz felettünk a felhő, többfelé kell esőre, záporra számítani. Megerősödik az északnyugati szél. A hőmérséklet csúcsértéke 24, 29 fok között alakul.

MTI

Hőség, extrém UV-sugárzás és a zivatarveszély miatt figyelmeztetéseket adott ki hétfőre az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az MTI-hez vasárnap eljuttatott veszélyjelzésük szerint a zivatarveszély miatt Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Tolna megyére elsőfokú, az ország többi területére másodfokú figyelmeztetést adtak ki.

A felhőszakadás veszélye miatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas és Veszprém megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.

Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Somogy és Tolna megyére a hőség veszélye miatt adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.

A meteorológiai szolgálat azt írta: hétfőn délután hidegfront éri el az országot. A front érkezése előtt, még a késő délelőtti órákban északkeleten, keleten kialakulhatnak zivatarok, ezek között egy-egy intenzívebb is lehet. Délután a front mentén északnyugat felől egyre több helyen pattannak ki zivatarok, hevesebbek elsősorban a Dunántúlon, az Északi-középhegységben és az Alföld keleti részén lehetnek, amelyeket viharos (60-90 kilométer/órás, néhol esetleg 95-100 kilométer/órás) szél, nagyobb szemű (1-2 centiméteres) jég és felhőszakadás is kísérheti: általában 30-35 milliméter, de néhol 40 milliméternél több is eshet.

Hétfőn a déli tájakon várható 25 fokot elérő vagy meghaladó középhőmérséklet, de délután a front érkeztével gyorsan csökken majd a hőmérséklet. Az előrejelzés szerint a legalacsonyabb hőmérséklet 15-21 fok között alakul. A legmagasabb hőmérséklet 25-36 fok között valószínű, 30 fok alatti csúcsértékek az Északnyugat-Dunántúlon várhatók, de délutántól már egyre nagyobb területen visszaesik a hőmérséklet.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy hétfőn a figyelmeztetési értéket meghaladó, 8.5-ös (extrém) UV-B sugárzás várható. Ilyenkor normál bőrtípusnál már 15-20 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet. Azt kérik, fokozottan védekezzenek a napsugárzás által okozott leégés ellen. Ha lehetséges, napközben 11 és 15 óra között, kerüljék a napozást. Vállat takaró póló, szalmakalap, illetve fényvédő krém használata mindenképpen javasolt. A várható UV-B értékek területi eloszlása megtekinthető a www.met.hu/idojaras/humanmeteorologia/uv-b weboldalon.

Orvosmeteorológia

Hétfőn ismét országszerte sok panasz lehet, mindenkinél az egyéni érzékenység függvényében. Ami biztos: a fejfájósok nem pihenhetnek! - írja a meteoklinika.hu.

Ezen a napon romlik az élettani helyzet, ezzel együtt a munkavégző- és a fizikai teljesítőképessége is. A nap folyamán ugyanis csak egyre rosszabb lehet az állapota, ez pedig könnyen lehet, hogy az időjárás-érzékenység miatt van így. Ugyanis jön egy front. 

Hétfőn egy gyenge hidegfront halad át hazánk felett. A nap elején inkább még csak a Dunántúlon, később máshol is jelentkezhetnek panaszai, amennyiben erre érzékeny. Ebben az esetben

fokozódhat a görcshajlama, ami nem csak izom- és hasi görcsök, hanem görcsös fejfájás formájában is jelentkezhet.

A középső országrészben és a Dunántúlon ezek a tünetek még intenzívebbek lehetnek, és mellettük még ingerlékenység és nyugtalanság is felléphet. Habár a 30 fokos meleg átmenetileg megszűnik, most is növelje meg a folyadékbevitelt, lehetőleg tiszta vizet (akár csapvizet) fogyasszon. A szívbetegek állapotában szintén előfordulhat romlás, esetükben pihenés, a megterhelő tevékenységek kerülése javasolt.

A szabadban sokfelé csökken a komfortérzet, illetve az érzett hőmérséklete is a mért értékek alatt alakulhat. Különösen a Kisalföldön fontos az előző napokhoz képest vastagabb öltözet, habár nagy lehűlés nem várható. Ebben a változékony időszakban az immunrendszere is legyengülhet, éppen ezért ügyeljen a napi elegendő mennyiségű vitamin bevitelére. A front előtt a fellépő fülledtség is megterhelő lehet. A kialakuló zivatarok területén az asztmások állapotuk romlására számíthatnak, nekik is sok pihenés ajánlott.

A pollenterhelés átmenetileg mérséklődik, de ha a pázsitfűfélékre vagy a csalánfélékre allergiás, akkor elsősorban keleten eleinte még kissé fokozódhatnak a tünetei. Az UV-sugárzás időben és térben is változékonyan alakul, a leégés veszélye nem áll fenn.

A közlekedés során helyenként esőtől nedves útszakaszokkal találkozhat, illetve néhol zivatarok is nehezíthetik a haladást. Az ország középső részén és a Dunántúlon élénk oldalszél ronthatja a menetstabilitást, zivatarokban pedig átmenetileg viharos széllökések is lehetnek. Ingerlékeny, agresszív sofőrökkel is találkozhat, vezessen fokozott körültekintéssel!

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.