h i r d e t é s

Június elsejéig hosszabbítaná meg a veszélyhelyzetet a kormány

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Június elsejéig hosszabbítaná meg a veszélyhelyzetet a kormány

2021. november 24. - 14:44

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes terjedelmes salátatörvényben kezdeményezi a hosszabbítást. Parlamenti választást és népszavazást lehet tartani rendkívüli jogrend idején is.

Semjén Zsolt - Fotó: MTI / Kovács Tamás

Törvényjavaslatot nyújtott be a parlamentnek Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a módosítások legfontosabb intézkedése az, hogy a kormány 2022. június elsejéig meghosszabbítaná a koronavírus miatt elrendelt veszélyhelyzetet, a többi módosítás pedig ehhez kapcsolódik.

A törvényjavaslat három szakasza is sarkalatosnak minősül, ezért az elfogadásához a jelen lévő képviselők kétharmadának támogató szavazata szükséges.

A rendkívüli jogrend arra adja meg a lehetőséget a kormánynak, hogy rendkívüli helyzetekben gyorsan reagáljon. Az ilyen helyzetben kiadott rendeletek – kétharmados törvényben meghatározottak szerint – felfüggeszthetik egyes törvények alkalmazását, a törvényi rendelkezésektől eltérhetnek, és a kormány egyéb rendkívüli intézkedéseket is hozhat.

A javaslat általános indokolása szerint az új vírusvariánsok azonban korábban nem tapasztalt gyorsasággal és következményekkel terjednek Európa-szerte. A negyedik hullámban, annak kiszámíthatatlansága miatt, elengedhetetlen a fokozott és hatékony védekezés lehetőségének biztosítása.

A koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló 2021. évi I. törvény hatályának meghosszabbítására 2022. június 1. napjáig azért van szükség, mert "így biztosítható a hatékony és gyors döntéshozatal ahhoz, hogy a járvány okozta nehézségekre rugalmasan lehessen válaszokat adni". Ha a járványhelyzet lehetővé teszi, a kormány kezdeményezni fogja a veszélyhelyzetnek a törvény hatályvesztését megelőző megszüntetését.

Az indokolásban az is szerepel, hogy az országgyűlési képviselők általános választásának megtartása, április vagy május hónapra történő kitűzése az Alaptörvényből következik, ezért azt a különleges jogrend fennállása nem befolyásolja. Az országos népszavazás a veszélyhelyzet alatt is lebonyolítható. (Infostart)