h i r d e t é s

Kellemes, nyárias idő lesz ma

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Kellemes, nyárias idő lesz ma

2023. május 28. - 05:48

Vasárnap is nagyon kellemes, a szabadtéri programok tekintetében kiváló időben lesz részünk, most csapadék is csak elvétve alakulhat ki.

Az ország nagy részén sok napsütésre számíthatunk, majd délután hazánk délkeleti harmadán erőteljesebb lehet a gomolyfelhő-képződés, és ezeken a tájakon záporok, zivatarok kialakulására készülhetünk. Többfelé élénk lehet az északkeleti szél, zivatarokat pedig erős, viharos lökések kísérhetik.
Hajnalban 9-16, délután 23-28 fok várható.

Hétfőn a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett erőteljesebb lehet a gomolyfelhő-képződés, és több helyen készülhetünk záporokra, zivatarokra, nagyobb számban a déli területeken. Helyenként felhőszakadással, jégesővel, viharos széllökéssel kísért zivatarok lehetnek. A Dunántúlon élénk lehet az északkeleti szél. Délután 22-27 fokot mérhetünk.

Melegrekord: 36 fok Kaposvár, 1896

Hidegrekord:
-0,8 fok Borsodnádasd, 1977

Orvosmeteorológia

Marad a frontmentes idő, a fokozottan érzékenyeknél viszont fejfájás, migrén, fáradékonyság jelentkezhet.
Zivatarok, záporok környezetében fülledtté, párássá válik a levegő, ami nehézlégzés, rosszullét kialakulásához vezethet, különösen az idősek és szívbetegek körében.
Zivatarok környezetében felerősödhetnek az asztmások tünetei, így ők viharok idején lehetőleg tartózkodjanak zárt térben.
Az ország nagy részén sok lesz a napsütés, ami jó hatással lesz a hangulatra, közérzetre.
Érdemes sok időt tölteni a szabadban, de gondoskodjunk bőrünk megfelelő védelméről, az UV-sugárzás ugyanis 11 és 16 óra között országszerte elérheti az erős, nagyon erős fokozatot.
Figyeljünk oda immunrendszerünk erősítésére! Fogyasszunk gyümölcsöket, zöldségeket, valamint ügyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre!

idokep.hu / idojaras.hu / met.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.