h i r d e t é s

Kipusztítják e a halakat a kormoránok a Tisza-tóból?

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Kipusztítják e a halakat a kormoránok a Tisza-tóból?

2023. március 27. - 08:37

A kormoránok az egyik legnagyobb halfogyasztó madárfajta, és azokban az időszakokban, amikor nagyobb a populációjuk, valóban jelentős hatással lehetnek a helyi halállományra. 

Kormorán - Forrás: A Tisza-tó élővilága

Ennek a hatásnak azonban nem feltétlenül kell pusztító jellegűnek lennie, és attól is függ, hogy milyen mértékű és milyen időtávon történik a halfogyasztás.

A Tisza-tó halállománya egyébként is állandóan változik, és az élővilág egyensúlya folyamatosan változik az évszakok és a természeti körülmények függvényében. A kormoránok azonban csak egy tényezője ennek a változásnak, és a helyi halállomány változását más tényezők is befolyásolják, mint például az időjárás, a vízminőség vagy az emberi beavatkozások.

Azonban ha úgy gondolja, hogy a kormoránok negatívan befolyásolják a Tisza-tó halállományát, akkor az állami és a helyi hatóságok általában különböző szabályozási intézkedéseket hoznak annak érdekében, hogy a kormoránok populációja szabályozott módon csökkenjen, és ezáltal az állományok egyensúlya is megmaradjon. A kormoránok szabályozása azonban gyakran ellentmondásos és vitatott ügy, mivel a madarak megvédése az egyik oldalon, a halászok és a halak védelme pedig a másik oldalon áll.