h i r d e t é s

Kisokos a szíriai aranyhörcsög tartásához

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

Kisokos a szíriai aranyhörcsög tartásához

2022. március 27. - 05:43

Mint minden állat befogadása, úgy egy hörcsögről való gondoskodás is felelősséggel jár. Bár sokan nem veszik számba a rágcsálókat, egy hörcsöghöz ugyanúgy lehet kötődni, ahogyan más négylábú kedvenchez. 

Természetesen egy hörcsögnek is vannak alapvető szükségletei ahhoz, hogy hosszú és boldog életet élhessen. Nem mindegy, hogyan tartjuk, mivel etetjük, hogyan foglalkozunk vele. Következzen hát 10 alapvető tudnivaló a szíriai aranyhörcsög tartásáról!

  1. A hörcsög csak és kizárólag egyedül tartható. Sokan nem tudják, de együtt tartva bármikor bánthatják egymást. Egy ilyen veszekedésnek pedig akár halálos kimenetele is lehet. Ha szeretnénk, hogy hörcsögünk boldog legyen, tartsuk egyedül!
  2. A minimum alapterület, ahol egy szíriai aranyhörcsög jól érzi magát, az legalább 4.000 cm2. Ez lehet például 100*40 vagy 80*50 cm alapterületű lak. Fontos, hogy legalább 40-50 cm magas legyen, így biztosan nem fog kiszökni. A hörcsögnek nincs szüksége emeletekre, a nagy alapterületű, egysíkú hely az ideális számára. A hörcsög lakhely lehet ketrec, vagy üvegből/bútorlapokból épített hely.
  3. A lakban helyezzünk el több fa és kerámia búvóhelyet. Zsákmányállatként fontos számára, hogy bárhová behúzódhasson, elbújhasson. De betehetünk különböző alagutakat, kókuszdió héjat, parafát, gyökereket, stb. Minél ingergazdagabb a hely, annál jobban érzi majd magát a kisállat.
  4. Legalább 10-15 cm vastag alomra van szükség, hogy tudjon benne ásni – ahogy a vadonban élő hörcsög is teszi. Az alom lehet forgács, kenderalom, lenalom vagy papíralom. Fészek építésére biztosíthatunk számára szénát, kis csíkokra vágott konyhai kéztörlő papírt, kapokfa termést, illetve gyapot termést.
  5. Minimum 28 cm átmérőjű, zárt futófelületű futókerékre van szüksége. Ennél kisebb kerékben hajlik a gerince, ami életre szóló fájdalmat okozhat. Így ennél kisebb kereket semmiképp se vegyünk neki! Fontos, hogy a kerék ne rácsos legyen, mert abba az állat lába beakadhat, eltörhet, ráadásul a talpát is felsértheti!
  6. Tegyünk be a hörcsöglakba egy nagyobb területre csincsillahomokot. Ebben hempereg és ás, így tartja tisztán a bundáját.
  7. Ahogy minden élőlénynek, úgy a hörcsögnek is szüksége van friss ivóvízre. Csak néhány cseppet iszik naponta, de számára ez létfontosságú. Ezt akár golyós önitatóban vagy tálkában is biztosíthatjuk számára, és cseréljük naponta. Az itatót olyan helyre tegyük, ahol nem tudja elásni, felborítani.
  8. A hörcsög táplálása nem bonyolult: magkeveréket, zöldséget és fehérjét kell adnunk neki. Egy megfelelő minőségű hörcsög magkeverék legalább 25-30 különböző összetevőből áll. Ebből naponta egy evőkanálnyit kell kimérnünk számára. Emellé minden nap kínáljunk valamilyen zöldséget. Fehérje gyanánt pedig biztosítsunk neki szárított rovarokat néhány naponta.
  9. Mint minden élőlény, úgy a hörcsög is megbetegedhet. Ilyenkor forduljunk hörcsögökhöz értő egzotikus szakorvoshoz. Mivel a hörcsög egy tünetrejtő állat, így mindenképpen mérjük le a súlyát hetente. Érdemes ugyanilyen gyakorisággal áttapogatni, nincs-e oda nem illő dudor, sérülés, szőrkopás. Ha a súlya fogyni kezd, vagy rendellenességet tapasztalunk, mihamarabb konzultáljunk állatorvossal!
  10. A hörcsög számára az ideális hőmérséklet 18-24 fok. A nyári hőséget rosszul viseli, 25 fok felett akár hőgutát is kaphat, ami halálos is lehet. Így a melegebb hónapokban érdemes légkondit vagy ventillátort használnunk, vagy ezek hiányában különböző praktikákkal hűteni a hörcsöglakot. A hörcsög lakhelye legyen árnyékos helyen! Egy zárt dobozba tehetünk be hozzá jégakkut vagy jeges vizes palackot. De akár elhelyezhetünk nála csempét vagy kerámiát is, melyen szintén tud hűsölni.

A cikk a Hörcsögmentés (Együtt a Kisállatokért Alapítvány) segítségével készült. Ha felmerülne bennünk bármilyen kérdés a hörcsögtartással kapcsolatban, bátran vegyük fel a kapcsolatot a szervezet önkénteseivel a Hörcsögmentés Facebook oldalán, vagy a [email protected] email címen!