h i r d e t é s

Kockázatos lenne újranyitni az iskolákat érettségi előtt

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Kockázatos lenne újranyitni az iskolákat érettségi előtt

2021. március 31. - 14:32

Az Eduline olvasóin elvégzett közvélemény-kutatás alapján a diákok fertőzésveszély miatt nem szeretnének visszatérni az iskolapadokba érettségi előtt.

Illusztráció – Diákok a XI. Nemzeti Tanévnyitón a Kecskeméti Református Általános Iskolában 2020. augusztus 30-án – Fotó: Mónus Márton/MTI

A kormány legújabb rendelete szerint az iskolák és az óvodák április 19-én nyitnak, ám a diákok nem látják sok értelmét annak, hogy az írásbeli érettségi vizsgák előtt két héttel visszatérjenek az osztálytermekbe.

Sokan kifejezetten veszélyesnek nevezték az iskolák nyitását és attól félnek, hogy ha április 19. és május eleje között elkapják a koronavírus-fertőzést az iskolában, éppen az érettségire betegednek le vagy kerülnek karanténba – írta az Index hírportál.

A pedagógusok oltása ezen a héten kezdődik, első körben azokat az óvodai, általános iskolai és gimnáziumi tanárokat oltják majd, akik március 24-ig regisztráltak a vakcinára. A vakcináció előreláthatólag április 1-jén, 2-án és 3-án történik majd kórházi oltópontokon.

Az érettségi május 3-án kezdődik, az EMMI szándéka, hogy a vizsgákat a hagyományos módon szervezzék meg, így lenne szóbeli is, ami tavaly a járványhelyzet miatt elmaradt.

Nem kevesen a vizsgák módosításában, a követelményrendszer átszabásában, illetve szóbeli vizsgák teljes eltörlésében látják a végső megoldást, jelenleg húsz petíciót is indítványoztak különféle platformokon az érettségik átalakítása miatt.

A tanárok is egyetértenek azzal, hogy a helyzet nem éppen ideális, egyesek komoly hátrányból indulhatnak az érettségin. (liner.hu)