h i r d e t é s

Leálltak a tavaszi munkák, mert a gazdák nem jutnk gázolajhoz

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Leálltak a tavaszi munkák, mert a gazdák nem jutnk gázolajhoz

2022. március 16. - 15:59

Azonnali intézkedést sürget a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ), mert komoly gondot okoz még mindig az üzemanyag-ellátási probléma, meg az ár is.

A kép illusztráció! - Fotó: H. Szabó Sándor

Levelükben azt írják, hogy a téli csapadékhiányt rendkívül súlyos tavaszi aszály követi. A mezőgazdasági termelés költségei elszabadultak. (3-5-szörösére drágult az energia és műtrágya ára és árrobbanás következett be a gép- és gépalkatrészeknél is.) A mezőgazdasági felvásárlási árak ezzel nem tartanak lépést.”

Felemlegetik, hogy az üzemanyag-ellátás legnagyobb kárvallottjai a mezőgazdasági termelők. Míg a benzinkutaknál a gázolaj ára 480 forint literenként, addig azok a gazdák, gazdálkodók, akik közvetlen üzemanyag beszállítótól szerzik be a gázolajat, ők napi árat, 6-700 forintot kötelesek fizetni az üzemanyagért literenként.

Ha egyáltalán kapnak. A MOL logisztikai gondokra hivatkozva ezeket a megrendelőket nem szolgálja ki. Több gazdaságban emiatt már le is álltak a tavaszi munkák. Márpedig a mezőgazdaság nem olyan üzem ahol, amit ma nem végeznek el, elvégezhető majd három hét múlva. Ez az intézkedés egyértelműen és súlyosan veszélyezteti Magyarország élelmiszerellátás-biztonságát.

Nem tudnak tankolni a benzinkutaknál a gépek. Ahogyan fogalmaznak, „nem véletlen, hogy a mezőgazdaságban felhasznált gázolaj 90 százaléka a nagykereskedelmen keresztül jut a felhasználóhoz. A mezőgazdasági gépek egy része (pl. állattenyésztési gépek) ki sem mehetnek a közutakra. Falusi kút sincs mindenhol. Ahol van is, a jelentkező többletigényt ott sem tudják kiszolgálni.”

A MOSZ felhívja az illetékeseket – a kormányt és a MOL-t -, hogy a problémát soron kívül rendezzék. Azt kérik, hogy a termelők soron kívül juthassanak – hatósági áron – gázolajhoz.

Ha erre nem kerül sor – és a gazdák nem tudnak dolgozni a földeken – még az is előfordulhat, hogy a napokban bevezetett, jelen körülmények között értelmetlen gabonaexport-stop is értelmet nyer, tényleg gabonahiány alakul ki. (24.hu)