h i r d e t é s

Lehetetlen betartani a minisztérium rendelkezéseit a PSZ szerint

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Lehetetlen betartani a minisztérium rendelkezéseit a PSZ szerint

2020. augusztus 19. - 06:50

Intézkedési tervet adott ki a szakminisztérium arról, hogyan működjenek az oktatási intézmények szeptember elsejétől, amikor újraindul az iskolai oktatás Magyarországon.

Szeptemberre készülnek az iskolák - Forrás: Euronews

Pedagógusok Szakszervezete örül annak, hogy végre van eljárásrend, de az irat sok mindenre nem ad választ, mondta az Euronews érdeklődésére Totyik Tamás, a szervezet alelnöke.

„Az egyik hiányosság például az, hogy a szociális távolságok betartása a teljes osztálylétszámok mellett lehetetlen. Ötven négyzetméter egy átlag tantermi méret, ez az ötven négyzetméter – ha 28-30 fős osztályokkal számolunk, ez azt fogja jelenteni, hogy egy-egy tanuló között 40-50 centi távolság tartható be.”

Az érdekképviselet ezért már korábban azt javasolta, hogy az osztrákok hibrid módszerét használják, bontsák ketté a csoportokat, és a gyerekek heti három napon át digitális oktatásban részesüljenek, és hetente csak kétszer menjenek be a tanintézményekbe. Javaslatukat lesöpörték az asztalról.

A szakszervezet szerint az órák közötti fertőtlenítést is nagyon nehéz lesz megoldani, mert sok iskolában csak egy takarító van. A járványügyi védekezés miatt a legtöbb fenntartó már májusban elköltötte az erre fordítható keretet, így azt sem tudni, miből fognak fertőtlenítő szereket venni.

A veszélyeztetett korban, illetve valamilyen alapbetegségekkel rendelkező pedagógusok helyzete sem rendezett, a jelenlegi szabályok szerint nekik is be kell járniuk az iskolába, de szűrésükről senki nem gondoskodik.

A mostani szabályozás a jelenlegi helyzetre ad útmutatót, de arról nem rendelkezik, hogy egy esetleges második hullámban, amikor robbanásszerűen megnőhet a fertőzöttek száma, mit tehetnek az iskolák - fogalmazott az alelnök. (Euronews)